automocioEl sector industrial és bàsic a l’economia de la nostra comarca, i s’ha consolidat aquests darrers anys. De tal manera que tant a nivell de valor afegit com d’ocupació és un sector molt més significatiu per al Bages que per al conjunt de Catalunya. I entre tanta indústria, les que treballen per a l’automoció, proveint als grans fabricants, hi han assolit un pes molt significatiu.

A Catalunya l’automòbil és des de fa anys un dels sectors estratègics. I no sols per les rellevants dades econòmiques, sinó també perquè fa de tractor en molts aspectes de la nostra economia, tals com la formació i les infraestructures. També segueix fent d’estímul a la nostra capacitat tecnològica, manté viu l’esperit d’innovació i de millora constant de bona part del teixit de pimes, arrossegant-les a millorar en productivitat i competitivitat. En el fons a moltes d’elles els ha permès internacionalitzar-se de debò.

A nivell d’innovació dóna molt joc a les universitats i centres tecnològics, al marge de centres propis que les empreses líders tenen ubicats a Catalunya. I en la mesura que van introduint noves tecnologies als vehicles, fan que a Catalunya es desenvolupin proveïdors d’alt nivell capacitats per fabricar-ne els components. Reptes com el vehicle elèctric o sense conductor suposen  un gran estímul.

Al Bages tenim tot un entorn que orbita al voltant de la indústria, amb un teixit de proveïdors divers i centres de formació professional que preparen operaris qualificats i comandaments intermitjos que fan girar la roda cada cop més competitivament. Però també formació en gestió, i una universitat tecnològica que proveeix enginyers de diferents especialitats per cobrir les creixents exigències d’innovació i de tecnologies avançades que les empreses van adoptant.

Que l’oferta formativa local creixi és imprescindible, donat que la demanda per cobrir llocs de treball qualificats augmenta i el poder d’atracció de talent forà no és suficient. Si no és així, frenarem el potencial de desenvolupament tecnològic de la nostra indústria i això no ens ho podem permetre. Però contràriament a la necessitat de la indústria, els nostres joves se senten poc atrets pels estudis clàssics de base tècnica, malgrat tenen un grau d’inserció laboral elevadíssim. Sembla que no estan de moda, no són prou atractius o tenen fama de difícils. No és un problema local, passa en general a tot Catalunya.

En aquest context a la UPC-Manresa estem treballant en dues noves iniciatives engrescadores, lligades al fet de ser una comarca enganxada a l’automoció, però que contribuiran a donar també una empenta als graus industrials, miners i TIC actuals. Per una banda s’està dissenyant el pla d’estudis d’un nou grau d’automoció, que satisfarà les necessitats d’aquest sector però que aportarà coneixements tècnics aplicables també a altres. La segona és la posada en marxa del Formula Student, un grup d’estudiants que es renova cada curs i que es proposa any rere any dissenyar i construir un cotxe de carreres per competir amb altres universitats tecnològiques d’arreu del món, com a pràctica amb un projecte més real que acadèmic que està donant resultats formatius excel·lents en altres centres de la pròpia UPC.

Des del Patronat de la UPC-Manresa ho impulsem i hi donarem tot el suport. Ara, hem d’engrescar al món industrial i a les administracions per tal que s’hi afegeixin. I ens ajudin a què aquests projectes siguin una realitat aquí, que és on ens calen.

Pere Casals. President de la Cambra de Comerç de Manresa