La
Cambra

Qui som

La Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Manresa és una institució que treballa per al desenvolupament econòmic de la comarca del Bages. Fundada l’any 1906, ja ha complert un segle de vida i de compromís amb el territori al qual representa. Entre els principals objectius de la Cambra de Comerç de Manresa, hi ha:

· Vetllar per les perspectives de la demarcació del Bages com a zona econòmica amb identitat pròpia, buscant el desenvolupament econòmic de la zona.

· Vetllar pels interessos generals de les empreses i pel seu desenvolupament a curt, mitjà i llarg termini.

· Donar serveis a les empreses en l’àmbit de la promoció de les exportacions, la formació, la innovació, el desenvolupament del comerç, la indústria i el medi ambient, etc.

Les oficines de la Cambra de Comerç de Manresa s’ubiquen a l’històric edifici de Can Jorba, antiga seu dels magatzems Jorba, al centre comercial i financer de la ciutat de Manresa, en un espai emblemàtic i alhora preparat per oferir serveis de qualitat i adaptats a les necessitats de les empreses.

Història

Les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació van ser creades a l’estat espanyol l’any 1886. A Manresa, un important col·lectiu de comerciants i industrials va sol·licitar l’any 1904 l’autorització per a instaurar de forma oficial una Cambra de Comerç. La concessió per part del Ministeri d’Agricultura, Indústria i Comerç es va comunicar el 1905 i, un cop redactats els estatuts i acordada la demarcació de la nova Cambra, es va constituir la institució el 19 de març del 1906.
El seu primer president va ser Vicenç Francesc Gabriel i Balaguer, mentre que Leonci Soler i March va ser-ne president honorari. La primera seu cameral estava al número 24 del carrer de la Canal. La quota que aportaven els industrials i comerciants que en formaven part –en aquella època voluntàriament- de la corporació era de 24 pessetes l’any. Entre les gestions que va dur a terme la Cambra de Comerç de Manresa en la seva època inicial hi ha la implicació en les tasques d’ajuda als afectats per l’aiguat de 1907 i la col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat per demanar una segona línia de ferrocarril entre Manresa i Barcelona. A partir del 1911, any en què es va promulgar una nova llei, la pertinença a les Cambres va passar a ser obligatòria per a tots els industrials i comerciants. En aquell moment la Cambra de Comerç de Manresa tenia delegacions a diferents pobles de la comarca com Artés, Moià o Navarcles i es va consolidar com a institució, col·laborant amb diverses entitats ciutadanes i participant en tot allò que significava progrés cultural i econòmic. L’any 1912 ja va traslladar les seves oficines a l’actual edifici de la plaça Pedregar. Les indústries predominants a la zona en aquells moments eren principalment la tèxtil, la metal·lúrgica i la mineria, a més de l’agricultura i l’activitat vinícola.

La Guerra Civil i la Postguerra
La Cambra de Comerç de Manresa va continuar la seva activitat en els anys posteriors. Durant la República encara va estar activa, però quan va esclatar guerra civil espanyola la Cambra va ser intervinguda pel Delegat d’Economia de la Generalitat de Catalunya a la Setena Regió. Entre el 1936 i el 1939 la gestió cameral va quedar pràcticament anul·lada i eren els grans sindicats els qui controlaven l’activitat econòmica i social.
La recuperació va arribar a finals del 1940, amb una reunió entre antics components de l’entitat i industrials i empresaris de la comarca de la que en va sortir una nova junta. Un dels projectes que es va tirar endavant va ser la rehabilitació de l’edifici de la Cambra de Comerç de Manresa. L’any 1945 se’n va restaurar la façana i es va arreglar l’interior. A partir també d’aquest moment, la seu de la Cambra va començar a acollir institucions manresanes com Jove Cambra o la Unió de Botiguers i Comerciants. Entre les actuacions destacades d’aquesta època hi ha la promoció i l’organització de 3 importants Fires de Mostres, els anys 1952, 1957 i 1969. A més, l’any 1957 van tenir lloc un seguit d’actes per celebrar el 50è aniversari de la institució.

L’últim quart de segle
Seguint amb la voluntat d’impulsar una activitat firal a la ciutat, l’any 1978 la Cambra de Comerç de Manresa va ser una de les promotores de la primera Mostra de Càmping i Lleure, que es va repetir els anys 79 i 80 i va preparar el terreny a la futura ExpoBages, que va ser una realitat l’any 81. Precisament a finals de la dècada dels 70 l’activitat de la Cambra de Comerç de Manresa va agafar un nou ritme, es van consolidar els seus serveis i es van iniciar col·laboracions amb les cambres de Sabadell, Terrassa i Barcelona. Una de les activitats destacades era la formació, amb l’organització de cursos sobre diferents aspectes de l’activitat comercial i industrial.

L’etapa més recent de la història de la Cambra de Comerç de Manresa ha estat lligada als fets que han marcat econòmicament la ciutat de Manresa i la comarca del Bages: la crisi del sector tèxtil, la construcció d’importants eixos de comunicacions com l’autopista Manresa-Terrassa o l’Eix Transversal, la inauguració del Palau Firal de Manresa o la proliferació de polígons industrials i grans superfícies comercals a la comarca. Actualment, la Cambra de Comerç de Manresa ofereix serveis en matèria de comerç interior, comerç exterior, indústria i medi ambient i innovació, recerca i desenvolupament, aquest últim de recent creació. L’any 2003 va inaugurar l’Oficina de Gestió Unificada, que va ser possible gràcies a l’obtenció de la certificació de qualitat ISO 9001/2000.

Cent anys d’història
L’estiu del 2005 la Cambra de Comerç de Manresa va traslladar les seves dependències a la segona planta de l’edifici de Can Jorba, un dels més emblemàtics de la ciutat. La inauguració es va realitzar el mes de setembre del mateix any, coincidint amb els primers actes del Centenari de la Cambra.

El Centenari, que va començar el setembre del 2005, es va allargar durant nou mesos durant els quals van tenir lloc activitats de tot tipus. La major part dels actes van ser de caire empresarial i econòmic, amb jornades dedicades a reconèixer la tasca de les empreses del Bages implantades a l’exterior, de les multinacionals instal·lades a la comarca, a reflexionar sobre el futur de les petites i mitjanes empreses o a reconèixer firmes centenàries. També van tenir lloc activitats camerals com la celebració dels plens del Consell de Cambres de Catalunya i del Consejo Superior de Cámaras d’Espanya. Però el Centenari no es va limitar al món empresarial i econòmic i va programar també activitats per al conjunt de la societat bagenca en àmbits com l’esport o la cultura.

El mes de setembre del 2006 el govern de la Generalitat va distingir la Cambra de Comerç de Manresa amb la Creu de Sant Jordi.

Cronologia de presidents

Vicenç Francesc Gabriel i Balaguer (1906)

01_gabriel

Josep Bosch i Carreras (1906-1908)

Lluís Portabella i Pavia (1909-1920)

03_portabella

Fermí Roca i Coma (1921-1930)

04_roca

Jaume Sitjes i Riera (1930-1936)

5 Jaume Sitjes i Riera

Joan Gallifa i Soler (1940-1968)

6 Joan Gallifa i Soler

Jaume Sallés i Vilanova (1968-1977)

07_salles

Ernest Giralt i Raventós (1977-1978)

08_giralt

Josep M. Calmet Iglesias (1979-1983)

Valentí Roqueta i Guillamet (1983-1986)

10_roqueta

Ramon Sanllehí i Soler (1986-1991)

11_sanllehi

Francesc Santasusana i Riera (1991-1998)

Jordi Santasusana i Codina (1998-2006)

Manel Rosell i Martí (2006-2009)

14_rosell

Pere Casals Perramon (2009-2019)

Sílvia Gratacòs Gonzàlez (Actualitat)

silvia_gratacos_web

La Cambra de Comerç de Manresa participa i s’implica en nombroses institucions de la comarca, amb l’objectiu de treballar conjuntament amb altres agents del territori per tal de promoure’n el seu desenvolupament. D’entre totes les institucions de què forma part la Cambra de Comerç de Manresa, les que es destaquen en aquest apartat són algunes en les quals participa de forma més activa.

FIRA DE MANRESA

Fira de Manresa La principal organització firal de la Catalunya Central, el principal òrgan de govern de la qual és la Fundació Fira de Manresa, encapçalada per l’Ajuntament de Manresa i la Cambra de Comerç de Manresa. Organitza tres grans certamens cada any, les fires ExpoBages, Ecoviure i ExpoNeu, amb una important trajectòria històrica. Fira de Manresa també és l’organització encarregada de gestionar el Museu de la Tècnica de Manresa per a la celebració d’esdeveniments diversos.

www.firamanresa.com

FUNDACIÓ LACETÀNIA

La Fundació Lacetània va néixer l’any 1990 de les voluntats de la Cambra de Comerç de Manresa, la patronal Metal·lúrgica del Bages i l’Institut Lacetània d’harmonitzar els criteris de gestió de les pràctiques dels alumnes a les empreses i d’enfortir les relacions entre els centres educatius que imparteixen estudis de formació professional i el món empresarial. L’objectiu prioritari de la Fundació és la promoció de la formació professional, reglada, ocupacional i contínua.

www.fundaciolacetania.org

CENTRE DE FORMACIÓ PRÀCTICA

El Centre de Formació Pràctica neix d’una iniciativa impulsada per institucions i empreses del Bages, majoritàriament del sector metal·lúrgic, amb la finalitat de formar els professionals de la indústria de la comarca. El Centre de Formació Pràctica està gestionat per la Fundació Lacetània. El Centre desenvolupa un mètode de formació pràctica mitjançant la simulació del lloc de treball, utilitzant uns equips moderns similars als que es poden trobar en un context de producció real, i ofereix formació especialitzada i qualificada, vinculada a les àrees de disseny, manteniment i muntatge, i fabricació.

www.cforpra.com

CENTRE TECNOLÒGIC DE MANRESA (CTM)

El Centre Tecnològic de Manresa desenvolupa projectes de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica i presta serveis especialitzats d’assaig, anàlisi, suport a la innovació i formació tècnica a la indústria. L’objectiu del CTM Centre Tecnològic és contribuir a la millora de la competitivitat i al progrés tecnològic de les empreses.

www.ctm.upc.es

EPSEM-UPC

L’EPSEM és un centre docent de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que imparteix estudis de Grau, Màster i Doctorat.

Els Graus que es donen són el Grau en Enginyeria de Recursos Energètics i Miners, el Grau en Enginyeria Elèctrica, el Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, el Grau en Enginyeria de Sistemes TIC, el Grau en Enginyeria Mecànica i el Grau en Enginyeria Química.

Pel que fa referència als Màsters i Doctorat s’imparteixen el Màster Universitari en Enginyeria dels Recursos Naturals, el Màster Universitari en Enginyeria de Mines i el Doctorat en Recursos Naturals i Medi Ambient.

El centre, creat l’any 1942 com a Escola de Facultatius de Mines continua essent l’única escola amb estudis d’enginyeria minera en el districte universitari de Catalunya, a la Comunitat Valenciana i a l’Aragó.

http://www.epsem.upc.edu/

UMANRESA – UVIC-UCC

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya és una universitat amb vocació de ser motor de coneixement i innovació des de l’arrelament al territori i la projecció internacional. Centra la seva atenció en la formació global de les persones com a individus creatius, com a professionals rigorosos i com a membres compromesos amb la societat.

El grau en Gestió d’Empreses capacita professionals per atendre les exigències de la gestió empresarial, especialment de les pime. Igualment, fa èmfasi en el desenvolupament de la cultura emprenedora entre el seu alumnat, tot promovent una actitud activa i desperta en la detecció i aprofitament d’oportunitats de negoci.

http://www.fub.edu/

Cambra de Comerç de Manresa © Tots els drets reservats | Avís Legal