Aquesta setmana hem posat en circulació una nova edició del butlletí Informa, la revista de la Cambra de Comerç de Manresa. En aquesta ocasió, el tema central l’ocupa l’estudi presentat recentment sobre el sector de la salut com a potencial nou motor econòmic del Bages. Un treball que obre una reflexió sobre el model industrial i de serveis a seguir i potenciar per part de les empreses, administracions i agents econòmics de la comarca. I és que les xifres parlen per si soles: Fundació Althaia i Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) van facturar, conjuntament, més de 143 milions d’euros el 2008, xifra que les situava en els primers llocs del rànquing d’empreses del Bages d’aquell any, només superades per la desapareguda Pirelli Neumáticos (309 milions) i Denso Barcelona (246 milions). Les dues empreses sumen prop de 2.200 treballadors, als quals cal sumar els 1.500 que té al territori l’Institut Català de la Salut, per mitjà de la Gerència Territorial de la Catalunya Central que abraça les comarques del Bages, Berguedà, Anoia i Osona. Comparant-ho una vegada més amb la que ha estat una de les principals empreses del Bages durant anys, cal dir que Pirelli tenia, en els darrers anys de la seva història, 1.300 treballadors.

A aquestes magnituds cal sumar-hi el fet que el sector de la salut requereix una altíssima proporció de personal qualificat, doblant la mitjana catalana en tota la resta de sectors. I que, per l’activitat que desenvolupa, no es troba sotmès a condicionaments cíclics ni és vulnerable a possibles deslocalitzacions. Requereix, a més, una àmplia xarxa de proveïdors de diferents productes i serveis, que van des de la bugaderia fins als serveis informàtics, de manera que el seu impacte econòmic es trasllada molt més enllà del propi sector.

El Bages disposa d’una xarxa d’agents imprescindibles per al desenvolupament de projectes d’innovació, una activitat estretament vinculada al sector de la salut i que pot conduir la nostra comarca cap a l’economia del coneixement i del valor afegit. CTM Centre Tecnològic, EPSEM-UPC, FUB, Fundació Alicia, INAD i Parc Central han de jugar un paper clau en aquest aspecte.

Per aprofundir més en el tema, podeu llegir el reportatge que hem inclòs al butlletí Informa (https://www.cambramanresa.cat/informa/096/) en què, a més, trobareu altres temes interessants com una entrevista a l’actual conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, un reportatge sobre la utilització de les xarxes socials en l’estratègia internacional de les empreses o el pla de treball de la Cambra per aquest 2011.