L’objectiu de l’ExpoBages ha sigut sempre presentar una mostra multisectorial de comerç i serveis, reunint en un sol espai una àmplia i variada oferta. Aquest any no n’ha estat una excepció, amb una extensa oferta potser no prou compresa per qui busca quelcom molt concret i s’atabala amb tanta diversitat. Però cal recordar que no tots els sectors tenen prou gruix d’oferta per tenir la seva fira especialitzada, i com que també cal donar-los l’oportunitat de mostrar-se, això dóna sentit a una fira com aquesta. Que no sempre és fàcil, moltes d’elles s’han hagut de reinventar, altrament s’han anat esllanguint.

La unió amb la Fira de l’Ascensió i moure’s cap al centre de Manresa li ha donat un caire i un potencial que pot anar molt més enllà. Perquè a la seva oferta s’hi varen sumar de cop el comerç obert del centre i la restauració, i mica en mica molts altres esdeveniments i mostres que han aconseguit, any rere any, mobilitzar molt més públic, cada cop de més lluny.

Les darreres edicions hem considerat que la fira havia de ser una mostra de la comarca del Bages, fent honor al seu nom, no limitada al comerç i als serveis sinó incloent la vida cultural i les més diverses entitats. I per això també la iniciativa del municipi convidat, que fins ara ha tingut una molt bona acceptació i implicació dels que han fet aquest paper. Som comarca i Manresa n’és la capital, fem que sigui punt de trobada i de coneixement mutu.

I per què no fer que aquests dies siguin un aparador de tots els atractius del Bages? Aquest potencial assolit de mobilitzar públic sembla una bona base per fer quelcom més gran que, un cop a l’any, atregui visitants cada cop de més lluny, escampant-se com una taca d’oli, i permeti mostrar no sols el comerç i els serveis d’una multisectorial sinó el conjunt de valors que té la nostra comarca. Bé tenim dos esdeveniments que ens porten molta gent, com la Mediterrània i l’Aixada, per què no un tercer en què l’atractiu siguem nosaltres?

Però ens hem de creure que tenim atractius amb ganxo. I sobretot hem de valorar que la suma dels mateixos serà allò que li donarà la potència necessària per superar tots els límits. No es tracta de fer una barreja sense sentit i desordenada, i fins i tot potser caldrà fer un canvi de nom, per evitar confusions. Però sumar la qualitat i singularitat dels nostres productes de la terra i la seva oferta gastronòmica i enològica, amb tota l’herència ignasiana, els atractius turístics dels nostres paisatges, fenòmens geològics o elements arquitectònics, el llegat industrial o d’infraestructures agrícoles i de regadiu, i la riquesa cultural que acumulen i expandeixen les nostres entitats, voleu dir que no acabaran fent un forat a l’agenda com a lloc on cal anar-hi periòdicament?

Certament la mostra multisectorial és un atractiu més, i si ho endrecem com cal, ningú es farà nosa. Tothom pot sentir-se còmode al costat d’allò que va néixer com un popurri d’ofertes que si no s’ajuntaven no eren visibles. El Bages som tots i hem de sumar, els que ofereixen quelcom més exclusiu, i els que fan una activitat econòmica més comú, però que a la comarca són els que percentualment creen més riquesa i donen per viure a més famílies.

Pere Casals. President de la Cambra de Manresa