Imatge

Les condicions macroeconòmiques semblen ben descrites per aquest any i no cal donar-hi massa voltes. Podem parlar d’estancament en el millor dels casos, també a Europa, el principal mercat. Si la situació s’allarga o s’aprofundeix, els països emergents d’Àsia, Àfrica o Amèrica també ho notaran. La despesa pública baixarà i l’atur no decreixerà, i si ho fes seria perquè alguns immigrants decideixen tornar als seus països d’origen. Mentrestant, el finançament no arriba a les empreses. Però al Bages, fruit d’una esmena als pressupostos de l’Estat, hi ha un milió d’euros per fer coses. No és molt si ho comparem amb el Valor Afegit Brut empresarial, que arriba als 1.700 milions d’euros anuals… però ja és alguna cosa. I què es pot fer amb un milió d’euros per a les empreses i projectes del Bages? A continuació us en faig saber unes quantes, no totes.

Hi ha una línia de préstecs sense interès a tornar en 4 anys que poden servir per finançar un projecte d’innovació, la creació d’un nou prototip, la compra d’una màquina nova i un llarg etcètera. Adreceu-vos al Consell Comarcal del Bages al Banc de projectes del Bages. No perjudicarà la vostra fotografia de risc que es fa la vostra entitat financera, què més voleu!

I això de la web? Bé, corre ràpid i més aquest 2012. Hi ha canvis a Google, a les xarxes socials, als telèfons mòbils, a tot arreu. I cada cop guanya més pes i importància tenir un espai encara que mínim en la ment del comprador. De fet els processos de compra estan canviant i es parla del moment 0 de la veritat. És on tothom consulta la xarxa a veure de què va això i què és el que  trobo. Fins i tot d’una persona. Doncs bé, hi ha un programa gratuït (sí, gratis, sense pagar) que us avalua, us forma i us assessora per entrar amb bon peu en aquest món. D’on us penseu que us vindran els clients? Hem estat analitzant les pàgines web de moltes empreses del territori i són com les finques rurals, manifestament millorables. No estem parlant d’estètica o de disseny, estem parlant de vendre i per vendre t’han de conèixer i crear confiança. Veniu a la Cambra de Comerç de Manresa i us informarem.

I la llum? No la festa, sinó l’elèctrica! Que no ha pujat, que no pujarà més? I que no se’ns escalfa el món? (potser avui fa fred, però us ho juro que el món s’escalfa). Per moltes raons i moltes molt lluny d’aquí, la llum s’apujarà. I les empreses, en general, és un cost que no han treballat. A qualsevol proveïdor, i més si és de servei, se’l remiren com si els hagués d’enganyar. Però el rebut de la llum és un fet i com a molt es mereix un renec. Doncs és necessari començar a gestionar el cost per rebaixar-lo i qualsevol inversió que es faci s’hauria d’amortitzar abans de Nadal. En el marc del programa Regió Verda tenim 15 places per a un programa pilot on es realitza una preauditoria (se’n poden trobar moltes, moltíssimes de coses només si et pares un moment) i us donem les eines per començar a gestionar aquest cost, és a dir, a controlar-lo i reduir-lo. Això sí, s’ha de pagar una mica, ni molt menys el cost real. Tota la informació és a la vostra disposició a la Cambra de Comerç de Manresa.

El mes de gener segurament és depressiu, fins a la primavera en veurem moltes de coses (després també, espero). Però hi ha certes petites oportunitats que s’han d’agafar. És ara o mai.

Jaume Ferrer. Tècnic en comerç internacional de la Cambra de Comerç de Manresa