La Cambra de Comerç de Manresa, la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa i Pimec Comerç Catalunya Central subscriuen aquest manifest de suport als sectors del comerç i l’hostaleria, davant les noves restriccions per contenir el coronavirus.

Davant les restriccions a l’hostaleria, comerç i serveis publicades a la resolució SLT/2546/2020 del DOGC del dia 16 d’octubre de 2020,

Manifestem el següent:

El comerç i l’hostaleria sempre serà al costat de les persones, i considerem que el seu benestar és el més important. Per tant acceptem que puntualment s’hagin de fer sacrificis, si això ha de millorar aquest benestar.

Ens sorprèn però, i denunciem, l’arbitrarietat amb que s’apliquen les restriccions. Des de l’administració es dicten mesures que afecten gairebé exclusivament l’àmbit privat, ja sigui empreses o particulars mentre veiem com el transport públic, que en depèn en la majoria de casos, aglomera moltes més persones sense guardar cap mena de distància i amb un alt temps d’exposició no es veu afectat.

El sector privat està pagant també la falta d’eficàcia i inversió de l’administració en sistemes de detecció i rastreig, que permetrien aïllar eficientment els brots abans d’arribar a situacions com les que vivim. Necessitem plans de control que no suposin tancar de manera sistemàtica les empreses, i amb elles la generació de riquesa del país.

Aquestes noves restriccions no poden suposar altre cop que segueixin pagant els mateixos, sinó que l’impacte l’han d’assumir tots els agents implicats, com propietaris de locals o subministradors d’aigua, electricitats o comunicacions. I de manera més extensa, tota la societat, ja que és la que suposadament protegim a canvi de destruir el teixit econòmic.

Adrecem aquest manifest a tota l’administració però particularment a l’administració local, a qui demanem que actuï i intercedeixi per vetllar el compliment de les nostres demandes.

En resum, exigim:

  • La condonació de les taxes que afecten a comerç i hostaleria, com són les d’escombraries, industrials i terrasses, per tots els establiments afectats mentre durin les restriccions.
  • Ajudes econòmiques per a tots els sectors afectats, tant per aquells que han de tancar les portes com pels que veuen reduïda la seva activitat amb limitacions d’aforament. Aquestes mesures han de ser ràpides, adequades a la davallada d’ingressos i que no suposin endeutament.
  • Solucions per revertir l’impacte econòmic als lloguers dels locals dels establiments afectats i als subministraments.
  • Que s’insti a les administracions competents a aplicar restriccions futures amb proporcionalitat, tant pel que fa al manteniment del teixit empresarial com al risc de cada territori.
  • Sistemes de detecció i rastreig de brots eficaços, amb inversions si cal en tests ràpids, per garantir la seguretat totes les activitats.