Entra en vigor l’ acord comercial UE-Canadà

 

El dijous 21 de setembre entra en vigor de forma provisional l’Acord Econòmic i Comercial Global (AECG) entre la UE i Canadà.

L’aplicació provisional del AECG a partir del 21 de setembre té lloc arran de la seva aprovació pels Estats membres de la UE, expressada en el Consell, i pel Parlament Europeu.

No obstant això, no entrarà plena i definitivament en vigor fins que tots els Estats membres de la UE hagin ratificat l’Acord. La Comissió col·laborarà amb els Estats membres de la UE i amb Canadà per garantir que la seva aplicació sigui adequada i eficaç.

Què farà el AECG?

El AECG ofereix noves oportunitats perquè empreses de la UE de totes les grandàries exportin a Canadà. Estalviarà a les empreses de la UE 590 milions d’euros a l’any, l’import que paguen en aranzels sobre les mercaderies exportades a Canadà. A partir del 21 de setembre el AECG elimina els drets aplicats al 98 % dels productes (línies aranzelàries) que la UE intercanvia comercialment amb Canadà. També ofereix a les empreses de la UE el millor accés que mai s’ha ofert a empreses de fora de Canadà per licitar en les contractacions públiques d’aquest país, no solament a nivell federal sinó també a nivell provincial i municipal.

L’acord beneficiarà especialment a les petites empreses, que són les que menys poden assumir el cost dels tràmits burocràtics d’exportar a Canadà. Les petites empreses estalviaran temps i diners, per exemple en evitar requisits que dupliquen els assajos, llargs procediments duaners i elevades despeses jurídiques. Les autoritats dels Estats membres que s’ocupen de la promoció de les exportacions estan llestes per ajudar a les empreses al fet que comencin les exportacions ultramarines, impulsin el comerç existent i atreguin inversions.

El AECG crearà noves oportunitats per als agricultors i els productors d’aliments europeus, al mateix temps que es protegiran plenament els sectors sensibles de la UE. A més, la UE ha obert el seu mercat a determinats productes competidors canadencs de forma limitada i calibrada, al mateix temps que es garanteix un millor accés al mercat canadenc per a importants productes d’exportació europeus. Entre ells figuren el formatge, el vi i les begudes alcohòliques, les fruites i hortalisses i els productes transformats. El AECG també protegeix a Canadà 143 «indicacions geogràfiques», aliments i begudes regionals d’alta qualitat.

Els cinc-cents milions de consumidors de la UE també es beneficiaran del AECG. L’acord permet incrementar l’oferta, mantenint al mateix temps els estàndards de qualitat europeus, ja que solament els productes i serveis que compleixin plenament totes les disposicions reglamentàries de la UE podran accedir al seu mercat.

El AECG no canviarà la forma en què la UE regula la seguretat alimentària, en particular els productes derivats d’organismes modificats genèticament o la prohibició de la carn de boví tractada amb hormones.

L’acord també ofereix una major seguretat jurídica en l’economia dels serveis, una major mobilitat dels empleats de les empreses, així com un marc que permeti el reconeixement mutu de qualificacions professionals, des d’arquitecte fins a gruista.
D’altra banda, els Estats membres de la UE poden seguir organitzant els serveis públics com desitgin. Un Instrument Interpretatiu Conjunt, que tindrà validesa jurídica, ha seguit aclarint aquest i altres assumptes. Aquest Instrument assenyala clara i inequívocament el que han acordat Canadà i la UE en una sèrie d’articles del AECG.

Mes informacio

 

Resum del que suposa el tractat

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/september/tradoc_156056.pdf

Beneficis del CETA

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2016/july/tradoc_154775.pdf

Guia del CETA

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/september/tradoc_156062.pdf

Els efectes per l’ estat espanyol

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/february/tradoc_155360.pdf