El món el 2017: deu temes que marcaran l’agenda internacional segons el CIDOB

Inestable. Així és com imaginem el 2017. Hi haurà diversos epicentres i el principal serà la Casa Blanca. Aquest any comença el 20 de gener: quan Trump es converteixi en el 45è president dels Estats Units. Encara que aquest país ja no sigui tan poderós ni indispensable, el que Washington fa o deixa de fer defineix l’agenda global com ningú altre.

Perillós. Creiem que hi ha una sèrie d’esdeveniments puntuals que, encara que improbables, podrien tenir un efecte desestabilitzador notable en escala mundial. Per posar un exemple, imaginem quins serien els efectes d’una victòria, inversemblant però possible, de Marine Le Pen a les eleccions de França. L’anticipació, els plans de contingència i les estratègies de resiliència seran molt necessaris.

Pertorbador. Com ho són les imatges de milers de persones intentant travessar la Mediterrània per fugir de ciutats assetjades a l’Orient Mitjà o de la fam al Iemen. Tindrem més imatges com aquestes el 2017. S’estan convertint en la nova normalitat. Potser ens trobem davant d’una fatiga de la crisi, en la qual tant les societats com els governs donen per fet que no hi ha res que puguin fer per canviar el curs dels esdeveniments.

Masculí. L’any 2016 va decebre aquells que esperaven que les dones aconseguissin un nivell de representació política sense precedents. Hillary Clinton anava per davant en la majoria de les enquestes i tothom esperava que la persona escollida com a Secretari General de Nacions Unides seria una dona. Ben al contrari, el 2017 serà una exhibició de lideratge testosterònic, sigui a Washington, Moscou, Ankara o Manila.

I impredictible. Una lliçó addicional del 2016 ha estat que és millor no apostar sobre els resultats de les eleccions ni dels referèndums. De fet, l’abast de l’imaginable s’amplia cada dia. Així doncs, cal ser prudent quan s’intenta intuir el futur. I això també s’aplica a aquest exercici.

Cada any, el CIDOB escull deu temes susceptibles de determinar l’agenda internacional. El propòsit d’aquest exercici és ajudar-nos a navegar en aigües turbulentes. Situem al mapa les roques que ja són visibles, però també n’imaginem d’altres més nocives que estan sota la superfície.

Accés a Document CIDOB : 10 temes que marcaran l’ agenda internacional 2017