Cinquanta entitats de Manresa d’àmbits molt diversos s’han unit per demanar a l’Ajuntament de la ciutat que rebaixi l’Impost de Béns Immobles (IBI). Les entitats denuncien una situació injusta que ha provocat que el consistori manresà hagi doblat la recaptació per IBI respecte l’any 2007, mentre el preu real de l’habitatge ha caigut un 34%, segons dades oficials. En aquest període, l’import mitjà dels rebuts ha augmentat un 38%, castigant amb especial duresa les famílies amb menys recursos. La situació té el seu origen en una revisió de la ponència cadastral que es va fer l’any 2007 just abans de la punxada de la bombolla immobiliària i que fa que l’IBI es calculi sobre uns valors que estan molt per sobre dels preus reals de mercat. Això afecta no només els rebuts de l’IBI que cada any han de pagar propietaris i llogaters, sinó també a operacions com compravendes o herències. Les cinquanta entitats denunciants van presentar ahir a la tarda un manifest que traslladaran a tots els grups municipals i en què els fan 3 peticions concretes:

  • Que es rebaixi anualment, a partir d’aquest 2014, un 5% la quantitat total recaptada en concepte d’IBI, fins que s’equipari als valors reals de mercat.
  • Que s’elimini l’increment de l’IPC com a justificació per l’augment anual de la quantitat a recaptar per IBI.
  • Que es demani una revisió de la ponència cadastral per recollir la realitat dels valors immobiliaris de la ciutat.

El document ha estat subscrit per associacions de veïns, organitzacions de l’àmbit empresarial i comercial, sindicats, entitats cíviques i culturals, gremis i col·legis professionals, etc. Des del col·lectiu s’ofereix diàleg a l’Ajuntament en un tema que afecta de manera transversal a tota la ciutat.

Manifest IBI 2014