La Cambra de Comerç de Manresa posarà en marxa el proper 16 d’abril les primeres accions del Programa Integral de Qualificació i Ocupació (PICE), amb el qual es pretén facilitar l’accés al món laboral a joves d’entre 16 i 24 anys que no estiguin ni estudiant ni treballant. Una quinzena de joves estrenaran aquest projecte que s’espera que en 4 anys ajudi a trobar feina a prop de 350 nois i noies de la comarca. El programa inclou la realització d’un itinerari formatiu i un servei d’acompanyament i orientació laboral. A més, la Cambra es posa en contacte amb les empreses que necessitin ampliar plantilla per donar-los a conèixer els incentius de què disposen per a la contractació d’aquests joves i dissenyar els programes formatius a la mida de les seves necessitats.

La primera part de l’itinerari és una formació troncal que, amb independència de la formació i experiència prèvies, ofereix un seguit de coneixements bàsics i necessaris per treballar. Així, es comença amb un curs de 10 hores en competències digitals, i un altre de 30 hores d’ocupabilitat i habilitats socials. Després d’aquesta formació troncal, es passa a una formació específica de 100 hores, que en aquesta ocasió proporcionarà als participants competències bàsiques en diferents àmbits per facilitar la inserció laboral. Amb aquesta formació els joves obtindran un certificat de professionalitat que els permetrà tenir un reconeixement oficial de la formació rebuda i, a la vegada, els facilitarà la reincorporació al sistema educatiu en cas que vulguin continuar estudiant o finalitzar els estudis obligatoris.

La formació específica també inclou d’altres accions com pràctiques a l’empresa, visites a empreses o assessorament en emprenedoria per donar resposta al perfil de cada usuari i millorar les seves possibilitats de trobar feina. Un cop finalitzat l’itinerari, els participants al programa passaran a formar part d’una borsa de treball que estarà a disposició de les empreses del territori.

El programa PICE es desenvolupa a tot l’estat de la mà de les Cambres de Comerç i és part del Sistema Nacional de Garantia Juvenil que impulsa el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social amb el finançament del Fons Social Europeu.