Més de 500 joves sense estudis han rebut formació a la Cambra de Comerç de Manresa des de l’any 2015 gràcies al programa PICE (Programa Integral de Qualificació i Ocupació) que porten a terme les Cambres de tot l’estat per lluitar contra l’atur juvenil. El programa ofereix cursos totalment subvencionats i clarament orientats a aconseguir la inserció laboral dels joves participants, ajustant els continguts a les necessitats de les empreses del territori.

En aquests set anys, aproximadament el 40% dels participants al programa ha aconseguit trobar una feina. Per a la majoria d’ells es tracta de la primera feina, amb contractes eventuals i jornades tant parcials com completes. Algunes de les empreses que han contractat els participants al programa PICE són Macoba, Tous, Denso, Bo de debò, Carrefour, Ampans, GRP, RM Trade o Ítaca Grup, entre d’altres.

El programa PICE ha ofert de mitjana 7 cursos cada any, adreçats a persones entre 16 i 29 anys. Aquestes formacions compten amb una part de competències, en la qual es treballen les habilitats personals i socials i les habilitats per facilitar l’ocupabilitat, i una altra part més específica amb formació en àmbits concrets. En aquest cas, els cursos estrella són els de logística alimentària i magatzems, ja que inclouen gratuïtament el carnet de carretó elevador frontal / retràctil i transpaleta i el carnet de manipulador d’aliments. Aquest tipus d’especialitat es focalitza en un sector de molta importància a la comarca del Bages.

A part de les formacions de logística, també s’imparteix la d’especialitat d’instal·ladors d’aigua, clima, gas i electricitat amb la col·laboració del Gremi d’Instal·ladors d’Electricitat, Fontaneria i Comunicacions del Bages, Berguedà i Moianès; i formació de tècnic de llum, so i projecció per a espectacles en viu amb la col·laboració del Teatre Els Carlins. També s’ofereixen formacions en soldadura, interpretació dels muntatges pneumàtics i hidràulics amb la col·laboració del Centre de Formació Pràctica i introducció al sector de l’hostaleria.

El programa PICE forma part del Sistema Nacional de Garantia Juvenil i està cofinançat pel Fons Social Europeu.