La ciutat de Manresa tindrà un monument d’homenatge a totes les empreses i emprenedors de la comarca, que han contribuït al seu desenvolupament econòmic i social. L’escultura Ala de Mercuri, concebuda en commemoració del Centenari de la Cambra de Comerç de Manresa, s’instal·la a l’entrada del Parc Central, a l’anomenada plaça de la Ciència just davant de l’edifici del CTM. La peça és obra de l’artista manresà Josep Barés i va ser l’emblema de la celebració del centenari de la Cambra l’any 2006. Ara, amb la instal·lació en un espai de la ciutat amb un marcat caràcter econòmic, culmina un projecte que vol ser un reconeixement a les empreses del territori.

L’Ala de Mercuri que s’ha instal·lat a la plaça de la Ciència està feta en acer corten, té unes dimensions de 12 metres d’alçada per 3 d’amplada i pesa prop de 5 tones. La mecanització de la peça ha anat a càrrec de l’empresa Oliva Torras i el projecte tècnic és obra d’Ofi-7 Enginyeria SLP. L’escultura serà inaugurada aquest mateix divendres, 2/4 de 9 del vespre, en un acte oficial presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas.

Unió d’art i indústria

L’Ala de Mercuri fa referència a la vitalitat i l’esperit emprenedor de la Cambra i de l’economia de la comarca en general. L’obra va ser un encàrrec de la Cambra a Josep Barés l’any 2004, quan es començaven a projectar els actes de celebració dels cent anys del naixement de la institució. Barés va treballar en una peça exclusiva que simbolitzés el dinamisme de l’economia de la comarca i que es va convertir en el símbol del Centenari. Se’n va fer una reproducció limitada i exclusiva de peces en bronze que es van lliurar a diferents personalitats que van participar en els actes de celebració del Centenari, així com a empreses del territori en reconeixement a la seva trajectòria. L’escultura també va instal·lar-se al vestíbul de l’edifici de Can Jorba, on la Cambra hi té la seva seu.

El procés de producció de l’escultura va aconseguir fer confluir en un mateix projecte dos àmbits tan diferents com l’art i la producció industrial. La peça va mecanitzar-se amb les tecnologies més avançades disponibles en aquell moment i es va comptar amb la implicació de centres i empreses de referència com el centre tecnològic Ascamm, que es va encarregar de la digitalització en tres dimensions, o el Centre de Formació Pràctica, que va ser l’encarregat de fer-ne les diferents reproduccions. D’aquesta manera, la Cambra va voler que l’escultura del Centenari unís conceptes com la indústria, les noves tecnologies o el comerç amb la producció artística.

L’autor: Josep Barés

L’autor de l’escultura del Centenari és Josep Barés, nascut a Manresa l’any 1945 i propietari de l’Escola d’Art Taller d’Imatge. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i diplomat a l’Escola Internacional de Pintura Mural de Sant Cugat. Al llarg de la seva trajectòria, ha fet nombroses exposicions de pintura i ha creat diferents escultures que són presents en diferents espais de la ciutat de Manresa. Artista polifacètic, ha treballat en diferents disciplines com la pintura, l’escultura i la fotografia. Ha estat molt vinculat a moviments artístics i culturals de la ciutat i ha dedicat part de la seva carrera a la docència i la divulgació, fent conferències i cursets a diferents escoles i entitats.