El passat dijous dia 20 de maig, es va dur a terme la segona i darrera sessió del cicle virtual sobre la “Gestió i tractament d’envasos en clau empresarial”, organitzada per la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat (CECIC) del Consell General de Cambres de Catalunya (CGCC), amb la col·laboració d’Ecoembes. L’acte va estar presentat i moderat per Juan Ignacio Navarro, vicepresident segon de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa i responsable de sostenibilitat de la CECIC. Durant la jornada, cinc empresaris van donar la seva visió i opinió sobre la gestió actual i futura dels envasos industrials i comercials.

El paper important dels supermercats en la difusió d’informació i els reptes del sector del packaging:
Va obrir l’acte María Martínez, cap de Responsabilitat i Seguretat Alimentària d’ASEDAS (Asociación Española de Distribuidores, Autoservicios y Supermercados) que representa a més de 19.000 establiments a nivell nacional. En la seva intervenció, va exposar com la transposició a nivell nacional de les Directives Europees en matèries d’envasos, els va portar a avançar-se al compliment de la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats nacional. Va remarcar el paper dels supermercats en la difusió d’informació als ciutadans sobre l’ús d’envasos sostenibles i reciclables, i va indicar que la responsabilitat en la reducció de l’ús d’envasos comercials, industrials i domèstics, ha de ser compartida entre les empreses, els consumidors i l’administració.

Reptes del sector del packaging
Àlex Brossa, director de Packaging Clúster, va presentar els reptes del sector del packaging per als propers anys, per tal d’aportar valor afegit als consumidors. Aquests reptes passen per trobar solucions d’envasos i emmagatzematge més efectives i sostenibles; reduir la petjada de carboni; millorar els models econòmics; i desenvolupar noves tecnologies de reciclatge d’envasos i materials.

La potenciació del Segell de reciclabilitat per garantir la identificació real dels envasos:
La sessió va continuar amb l’aportació de Victòria Ferrer, presidenta del Gremi de Recuperació de Catalunya que va posar sobre la taula la problemàtica de la manca de reciclabilitat en els envasos i la potenciació, per part de l’entitat, de la utilització del Segell de reciclabilitat en els mateixos, per tal de garantir la identificació real. Va criticar el fet que les directives i normatives no s’estan enfocant en facilitar el mercat dels materials i productes reciclats ni l’ús dels materials reciclats per a fabricar-ne de nous, per a no alterar el mercat. També va indicar el reciclatge químic dels envasos com a oportunitat interessant i complementària al reciclatge mecànic.

Les línies estratègiques i compromisos abans del 2025 per part de Coca Cola:
Carmen Gómez, directora de Sostenibilitat de Coca Cola European Partners, va centrar la seva presentació en les línies estratègiques i compromisos de la companyia en matèria d’envasos abans del 2025. Coca Cola està compromesa a produir el 100% dels envasos reciclables; recollir un envàs per a cada envàs posat al mercat; arribar a l’objectiu d’ús de zero plàstic verge; eliminar tot el plàstic i cartró innecessari; i invertir fortament en innovació, tant per a la producció d’envasos com per als tractaments de reciclatge.

La indústria del recondicionament i reciclatge d’envasos ha de tenir un paper clau en els models d’economia regenerativa i sostenible:
Va tancar el torn de ponències Joaquim López, director gerent de Bidons Egara, que va parlar de la indústria del recondicionament i reciclatge d’envasos comercials i industrials, i com aquesta ha de tenir un paper indispensable en els models d’economia regenerativa i sostenible. Alhora, va remarcar la promoció de la recollida, el recondicionament i el reciclatge dels milions d’envasos comercials i industrials que es generen a escala mundial, anualment. Va acabar la presentació exposant “Si diem economia circular, fem economia circular i no continuem manipulant els residus d’envasos”.

En cadascuna de les ponències va estar present la recent aprovació, el passat dimarts 18 de maig, per part del Consell de Ministres, de l’avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats, dirigida a impulsar l’economia circular en el territori estatal, així com les noves obligacions que en els propers anys portaran a l’establiment de sistemes de RAP (Responsabilitat Ampliada al Productor) per a envasos domèstics, comercials i industrials.

Reptes de futur i el paper de les Cambres en matèria mediambiental:
Juan Ignacio Navarro, responsable de sostenibilitat de la CECIC, va exposar que en l’actualitat, estem immersos en canvis disruptius en matèria mediambiental. Europa en particular, ha situat dins les seves estratègies, la sostenibilitat com un dels eixos de creixement. El Pacte Verd Europeu, les Directives europees, nacionals, autonòmiques i l’aposta per una economia circular en els Plans de Recuperació en matèria de residus estan propiciant un canvi radical en els nostres models econòmics i creant un nou paradigma en la gestió de residus. També va destacar que ens trobem davant de grans reptes, grans canvis necessaris que generaran grans oportunitats ambientals, de negoci i laborals per als sectors productius, alhora que la col·laboració entre entitats públiques i privades, serà un dels suports necessaris per aconseguir amb èxit els objectius ambiciosos, però totalment necessaris, que tenim per davant com a societat.

Les Cambres de Comerç de Catalunya i la CECIC van posar sobre la taula els següents reptes: en matèria de residus, aconseguir un creixement econòmic més equilibrat i sostenible basat en l’adequada gestió, valorització i retorn al sistema d’aquests i, en matèria de recursos, preservar i fomentar un ús eficient d’aquests, garantint el subministrament de recursos essencials i identificant noves oportunitats de creixement econòmic. Així mateix, van exposar que les cambres tenen a l’abast diferents eines per assolir aquests reptes: programes de sostenibilitat estatals i autonòmics, eines d’autodiagnosi, segells de pime sostenible, comissions de treball específiques amb àmplia representació del sector empresarial, informes estatals de la percepció empresarial, plataforma d’intercanvi de subproductes industrials (la Borsa de Subproductes i la seva integració en el territori a través de l’instrument “Porta a Residu Recurs”) i la capacitat de generar fòrums de debat per arribar a tots els sectors productius a través de sessions informatives i formatives. També van afegir que, actualment, es disposa de coneixement i bones aliances publicoprivades i que és el moment d’actuar, ja que, tal com va dir a la primera sessió del cicle virtual Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, “el futur serà circular, o no serà”.