Un teixit anti contaminació que podria transformar els entorns urbans

Un teixit capaç d’eliminar la contaminació mitjançant l’ús de la llum solar podria ajudar a mantenir més netes les nostres ciutats.

 

Un bon exemple de com aconseguir-ho és un teixit innovador capaç de netejar l’aire de manera passiva. Aquest teixit neutralitza contaminants com el diòxid de carboni (CO2) i l’òxid de nitrogen (NOx) quan està exposat a la llum solar; aquest procés es coneix com fotocatàlisi.

 

Marc Ponsa, coordinador de el projecte CLEAN-Photo-TEX i director general de Etisilk, Espanya, explica: «El teixit rep un tractament amb una solució de nanopartícules que afavoreix l’activitat fotocatalítica. En funció de l’fotocatalitzador seleccionat, és possible fins i tot eliminar el CO2 de l’aire. Per funcionar, el teixit només necessita la llum solar i pot eliminar contaminació eficaçment durant anys ».

 

Un teixit en la lluita contra la contaminació

 

Ponsa -que va descobrir aquesta nova tecnologia gràcies a AEI Tèxtils, l’agrupació catalana d’empreses tecnològiques de el sector tèxtil- comenta: «Ens va semblar una solució ideal per als nostres teixits, ja que estan contínuament exposats a la llum de el sol».

 

Etisilk és una petita empresa familiar situada a prop de Barcelona (Espanya) l’activitat principal consisteix en el teixit i l’acabat de teles per para-sols i mobiliari d’exteriors.

 

El projecte CLEAN-Photo-TEX va començar a l’agost de 2019, va tenir una durada de sis mesos i es va centrar en estudiar la viabilitat d’aquesta innovació. Es va analitzar com Etisilk podria integrar la tecnologia en la seva línia de productes i com podria comercialitzar-se d’una manera eficaç.

 

Ponsa afegeix: «Gràcies a aquest projecte, vam poder triar diferents proveïdors i socis tecnològics per realitzar proves. També portem a terme algunes proves a petita escala amb l’objectiu d’ampliar la fabricació ».

 

Durant el procés, Ponsa i el seu equip van descobrir que es podien aconseguir diferents funcions fotocatalítiques, el que obria la porta a crear teixits dissenyats específicament per eliminar un contaminant concret.

 

«Hem creat una biblioteca de materials que ens permet adaptar les funcions dels nostres productes a les diferents necessitats o els diferents entorns», assenyala Ponsa. «Això significa, per exemple, que podem oferir diferents nivells d’acabats que, per exemple, estiguin dissenyats per eliminar CO2, partícules en suspensió o NOx».

 

Més informació a CORDIS

 

CLEAN-Photo-TEX project

 

ETISILK