El procés de transport de mercaderies entre la UE i Gran Bretanya ha canviat. El Govern britànic ha modificat el calendari per introduir els controls d’importació per a les mercaderies que s’envien de la UE al Regne Unit.

Els nous procediments s’han endarrerit, passant de l’1 d’octubre de 2021 a l’1 de gener de 2022, i la data d’introducció de l’etiquetatge UKCA a l’1 de gener de 2023, tal com s’explica en el model operatiu fronterer UK Border Operating Model publicat pel Govern britànic. Les noves dates són:

1 de gener 2022
– Controls duaners complets (es manté la data original)
– Notificació prèvia per a productes sanitaris i fitosanitaris (data original d’aplicació: 1 d’octubre 2021).

1 de juliol 2022
– Controls sanitaris i fitosanitaris complets (data original d’aplicació: 1 de gener 2022)
– Declaracions de seguretat i protecció per als moviments entrants (data original d’aplicació: 1 de gener 2022).

1 de gener 2023
Els productes amb l’etiquetatge CE continuen comercialitzant-se al Regne Unit fins a l’1 de gener de 2023. Els sectors afectats ara tenen fins a aquesta data per preparar-se per l’etiquetatge UKCA, amb l’excepció dels dispositius mèdics, que tindran de data límit fins al 30 de juny de 2023. La llista de tots els sectors coberts per l’etiqueta UKCA es poden trobar aquí.

Guia etiquetatge UKCA per a la comercialització de mercaderies amb Gran Bretanya (en castellà) aquí.

Guia etiquetatge UKNI a Irlanda del Nord (en castellà) aquí.

Més informació

UK Border Operation Model

El model operatiu fronterer descriu com funcionarà la frontera UE-GB i les accions que els comerciants, transportistes i passatgers han d’aplicar.

Més informació

Viatjar amb passaport

A partir de l’1 d’octubre de 2021, els ciutadans de la UE, l’EEE i suïssos no protegits pels acords de retirada (és a dir, l’Acord de retirada entre el Regne Unit i la UE, l’Acord de separació entre el Regne Unit i l’EEE i l’AELC i l’Acord sobre els drets dels ciutadans suïssos i el Regne Unit) necessitaran un passaport per viatjar al Regne Unit.

Els ciutadans de la UE, l’EEE i suïssos que estiguin protegits pels acords de retirada podran seguir utilitzant els seus documents d’identitat nacionals per entrar al Regne Unit almenys fins al 2025.

Als viatgers de la UE, EEE i Suïssa que facin servir el passaport se’ls permet beneficiar-se de l’ús de portes electròniques en els nostres ports d’entrada, el mètode més ràpid per travessar la frontera.

En aquest enllaç pot trobar una guia detallada sobre els viatges de negocis de l’EEE, amb informació sobre les condicions per viatjar al Regne Unit sense un visat i quin visat es precisa si és necessari.