MIT Technology Review’ presenta les 10 Tecnologies Emergents de 2017

 

Com cada any, li oferim la nostra selecció de tecnologies que creiem que tindran un major impacte en la societat. Totes tenen la capacitat d’haver arribat per quedar-se. Afectaran a l’economia i a la política, milloraran la medicina i influiran en la nostra cultura. Algunes ja estan desenganxant, unes altres trigaran una dècada o més a desenvolupar-se. Però ha de conèixer-les totes ara mateix.

 

TR10: Desfer la paràlisi. Micos que caminen després de perdre el moviment i pacients tetraplègics que recuperen l’agarri de la mà. Els implants cerebrals podrien evolucionar les lesions de la columna. Disponibilitat: de deu a quinze anys.

TR10: Camions sense conductor. Els vehicles de transport autònoms aviat es tiraran a les carreteres. Què significarà això pels 1,7 milions de camioners del país? Disponibilitat: de cinc a deu anys.

TR10: Pagar amb la cara. Sistemes de detecció de cares a Xina ja autoritzen pagaments, proporcionen accés a instal·lacions i rastregen criminals. Seguiran altres països el seu exemple? Disponibilitat: ja.

TR10: Ordinadors quàntics funcionals. Després d’anys sobre el paper, per fi sembla que aquestes màquines van a fer-se realitat, i amb elles el seu potencial de revolucionar indústries com la farmacèutica, la química i la de ciberseguretat. Disponibilitat: de quatre a cinc anys.

TR10: El ‘selfie’ de 360º. Quan la gent veu imatges que de debò li transporten a un altre lloc, cada vegada vol més. I diferents avanços en òptica i sensors estan permetent càmeres esfèriques a preus assequibles. Disponibilitat: ja.

TR10: Cèl·lules fotovoltaiques calentes. En convertir la calor en feixos de llum concentrada, un nou dispositiu solar podria oferir una font d’energia renovable barata, neta i contínua. L’energia termofotovoltaica ja està aquí. Disponibilitat: de deu a quinze anys.

TR10: Teràpia gènica 2.0. Els científics han resolt els problemes que estaven posant obstacles a la cura de rares malalties hereditàries. Ara esbrinarem si el mateix enfocament serà capaç d’abordar el càncer i les malalties cardiovasculars. Disponibilitat: ja.

TR10: L’atles cel·lular. El proper megaprojecte de la biologia esbrinarà de què estem fets realment. Per a això crearà un catàleg amb els 37,2 bilions de cèl·lules del cos humà. Disponibilitat: en cinc anys.

TR10: Exèrcit zombi de les coses. El desenfrenament per connectar-ho tot a internet, des dels electrodomèstics fins a les joguines, està generant perillosos efectes secundaris de ciberseguretat, i sembla que només aniran a pitjor . Disponibilitat: ja.

TR10: Aprenentatge reforçat. Si hi ha una tecnologia que pot aconseguir que els ordinadors actuïn com a humans, és aquesta, ja que els permet aprendre per si sols. El futur d’àrees com la conducció autònoma depèn d’ella. Disponibilitat: d’un a dos anys.

 

Més informació sobre cada tecnologia mencionada pel MIT