La indústria 4.0 a Catalunya

 

1.111 empreses ja treballen en la indústria 4.0 a Catalunya, un àmbit que reuneix l’aplicació de tecnologies com la ciberseguretat, el big data, la robòtica, la intel·ligència artificial o la fabricació additiva

 

El concepte d’Indústria 4.0 representa un canvi de paradigma en la manera en què es conceben, dissenyen i produeixen les coses. És l’espai on conflueixen tendències tecnològiques com la digitalització, els robots autònoms, la computació en el núvol o la intel·ligència artificial. Totes plegades contribueixen a transformar els processos productius. Representa, doncs, un nou enfocament que permet controlar els processos de producció proporcionant integració i sincronització de les entitats i els fluxos de treball dins de la cadena de valor en temps real, automatitzant i posant en valor la importància de les dades, incrementant la flexibilitat, permetent la fabricació unitària i personalitzada de productes i optimitzant els temps i recursos de producció.

 

A Catalunya, la indústria 4.0 s’ha anat fent un lloc en el seu teixit empresarial fins al punt que ja s’han identificat 1.111 empreses que hi treballen, el triple que al 2017, segons l’estudi La indústria 4.0 a Catalunya elaborat per ACCIÓ. La facturació agregada és de 5.564 milions d’euros i genera més de 26.000 llocs de treball.

 

Parlem d’un sector emergent, on el 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida i el 28,5% són startups. A més, prop d’un terç d’aquestes empreses són exportadores (31,3%).

 

La tecnologia amb més empreses detectades és Ciberseguretat (361), però les empreses amb facturació més elevada són les que es dediquen a Intel·ligència Artificial i a Internet de les Coses (IoT).

 

Accés a la Presentació la Indústria 4.0 a Catalunya