La impressió 3D és una tecnologia que ha vingut per quedar-se que experimentarà un creixement important a mitjà i llarg termini. Aquest és el plantejament de la sessió que s’ha celebrat aquest matí a la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa en el marc del cicle de jornades L’empresa del demà. La jornada ha tractat la situació actual de la impressió 3D i les possibilitats per a diferents sectors i indústries. El gerent de programes estratègics d’ACCIÓ, Tomàs Megía, ha destacat que Catalunya disposa d’un ecosistema 3D Printing molt potent i ha assegurat que el Govern de la Generalitat “acompanya les empreses que volen aplicar la tecnologia en els seus processos productius”. Megía ha anunciat que la impressió 3D cada vegada serà més rendible en produccions a gran escala i s’entreveu clau en sectors com l’automoció, medicina i especialment l’aeroespacial.

 

Fabricació additiva

En el marc de la sessió s’han plantejat els principals reptes de la fabricació additiva. Antoni Camí, project manager de la fira Industry, ha destacat que cal identificar el business case (cas d’ús), aconseguir volums de producció importants, major repetibilitat, ampliar els materials disponibles o bé tenir cura de la seguretat digital. També caldrà estandarditzar processos, trobar talent i analitzar tot el procés de fabricació de manera global.

 

 Exemples concrets

La jornada ha comptat amb la intervenció del director general d’Avinent, Albert Giralt, que ha explicat la unitat de negoci de l’empresa en matèria d’impressió 3D enfocada al sector mèdic. Giralt ha explicat que han decidit personalitzar al màxim la producció per cobrir necessitats concretes dels hospitals a través d’una nova plataforma. “La impressió 3D és una eina que requereix la gestió de dades, tenir coneixement de software de disseny, incorporar nous perfils professionals com els enginyers biomèdics i treballar amb nous materials”, ha apuntat el responsable d’Avinent. En l’actualitat, tenen tres línies de productes per a la medicina: productes implantables, guies quirúrgiques i models anatòmics.

 

També ha intervingut Francisco Parejo, Area sales manager East de Renishaw. L’empresa, amb seu a Gavà, compta amb oficines a 35 països i disposa de 4.800 treballadors en l’actualitat. Renishaw està especialitzada en la fabricació additiva i és líder mundial en metrologia. Compta amb clients dels sectors de l’automoció, sanitat, aeroespacial, indústria pesada, energies renovables, etc.  Parejo ha avançat que “el sector aeroespacial serà el que creixi més els proper anys una vegada es posin al dia en matèria de normativa”.

 

La jornada ha comptat amb l’assistència d’una seixantena de participants d’empreses del territori que treballen en aquest camp o bé que tenen interès a començar a utilitzar aquesta tecnologia. El cicle de jornades L’empresa del demà continuarà a partir de setembre amb noves sessions.

 

 

ACCIO Impressió 3D

 

AVINENT Impressió 3D medic

 

RENISHAW 3D METALL

 

IN(3D)USTRY Impressio 3D Metall