La Cambra considera que l’Estat espanyol té marge per aprovar mesures de suport en línia amb altres països

Les mesures aprovades pel Govern central segueixen sent insuficients per fer front a les conseqüències econòmiques de la Covid-19 i assegurar una recuperació de l’activitat un cop s’hagi superat l’estat d’alarma.

 

Barcelona, 6 d’abril de 2020.- La  Cambra de Barcelona considera que l’Estat espanyol té encara marge per aprovar mesures de reactivació de l’economia. En aquest sentit, s’ha analitzat quina ha estat fins ara la resposta en matèria de polítiques econòmiques per fer front a la crisi sanitària en comparació a altres economies avançades. Concretament, s’ha analitzat els casos d’Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Dinamarca, el Regne Unit i els Estats Units.

Tot i que el paquet de mesures anunciades el passat 31 de març per part del Govern central permet l’ajornament de les cotitzacions socials i de deutes envers la Seguretat Social per part dels autònoms (si es compleixen determinats requisits), el quadre comparatiu permet identificar que l’Estat espanyol no ha actuat suficient en alguns àmbits de la despesa i de la reducció temporal de la pressió fiscal.

Pel que fa a la despesa, països com Alemanya, França, Bèlgica, Dinamarca o el Regne Unit han assumit (en determinades condicions) una fracció dels salaris de les empreses per evitar un augment molt significatiu de la desocupació i el tancament o l’endeutament excessiu de les empreses un cop se superi l’estat d’alarma. Per tant, des de la Cambra de Barcelona considerem que el Govern central hauria d’estudiar aquesta alternativa i quantificar l’impacte econòmic d’aquesta mesura.

Tenint en compte la pressió fiscaltots els països del quadre (a excepció d’Itàlia) han adoptat mesures més flexibles i generoses pel que fa a l’ajornament i a la suspensió temporal dels impostos. Si bé el context actual d’elevat endeutament a Espanya dificulta la suspensió d’impostos de forma indiscriminada, caldria estudiar mecanismes per reduir la pressió fiscal, especialment en aquells col·lectius més vulnerables.

 

mes informació i documentació aquí

 

 

20200406_Quadre comparatiu de mesures econòmiques implementades per la …