La Comissió presenta el Llibre Blanc sobre el futur d’Europa: Vies per a la unitat de la UE de 27 Estats membres Brussel·les, 1 de març de 2017 Comissió Europea 

Tal com es va anunciar en el discurs sobre l’Estat de la Unió pronunciat pel president Juncker en 2016, la Comissió Europea ha presentat avui el Llibre Blanco sobre el futur d’Europa, que representa la contribució de la Comissió al Cim de Roma del proper 25 de març de 2017. En preparar-nos per celebrar el 60.º aniversari de la UE, mirem cap a enrere i veiem set dècades de pau i una Unió ampliada de 500 milions de ciutadans que viuen en llibertat en una de les economies més pròsperes del món. Al mateix temps, la UE ha de mirar cap al futur i considerar la manera en què va a perfilar una visió del seu avenir amb 27 Estats membres.

 

El Llibre Blanco recull els principals desafiaments i oportunitats d’Europa en el proper decenni. Presenta cinc escenaris sobre com podria evolucionar Europa d’aquí a 2025 depenent del camí que decideixi prendre. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha declarat el següent: «Fa 60 anys, els pares fundadors d’Europa van optar per unir el continent amb la força de la llei i no mitjançant la força de les armes. Podem estar orgullosos del que hem aconseguit des de llavors. El nostre dia més ombrívol en 2017 seguirà sent molt més alegre que qualsevol dels viscuts pels nostres avantpassats en el camp de batalla. Ara que celebrem el 60.º aniversari dels Tractats de Roma, és el moment que una Europa unida de 27 Estats perfili una visió per al futur. És el moment del lideratge, la unitat i una determinació comuna.

 

El Llibre Blanco de la Comissió presenta una sèrie de camins diferents per les quals pot optar aquesta UE de 27. És l’inici del procés, no el final, i espero que a partir d’ara tingui lloc un debat franc i ampli. La forma dependrà de la funció. El futur d’Europa està a les nostres pròpies mans». El Llibre Blanc analitza de quina forma evolucionarà Europa en el proper decenni, des de la repercussió de les noves tecnologies en la societat i l’ocupació, als dubtes que suscita la globalització, els problemes en matèria de seguretat i l’ascens dels populismes.

Planteja la disjuntiva a les que ens enfrontem: ser escombrats per aquestes tendències o assumir-les i aprofitar les noves oportunitats que porten amb si. El pes demogràfic i econòmic d’Europa disminueix mentre altres parts del món creixen. En 2060, cap dels nostres Estats membres representarà ni tan sols l’1 % de la població mundial – una raó de pes que ens constreny a mantenir-nos units per aconseguir més resultats. Europa és una força positiva a nivell mundial; la seva prosperitat seguirà depenent de la seva obertura i la fortalesa dels vincles amb els seus socis. El Llibre Blanco planteja cinc escenaris, cadascun dels quals ofereix una visió del possible estat de la Unió dels 27 en 2025 depenent de les opcions per les quals es decanti Europa (vegeu l’annex). Els escenaris abasten un ampli ventall de possibilitats i tenen caràcter il·lustratiu. No són mútuament excloents ni exhaustius.

 

Més Informació