Catalunya consolida un nou patró de creixement on tots els components i grans sectors productius fan una aportació positiva

 

A diferència de la darrera crisi i d’altres fases expansives, tant la demanda interna com l’externa contribueixen a l’avenç de l’economia. La indústria suposa ja el 19,7% del PIB, mentre que el valor de les exportacions de béns supera en un 71% el del 2009. L’avenç del PIB és més intens a Catalunya (3,4%) que a la UE (2,4%), però es preveu una moderació gradual en línia amb la resta d’economies avançades.

 

Des que va emprendre el camí de la recuperació econòmica, Catalunya no només creix intensament, sinó que cada any ho fa de forma més equilibrada. Així ho indica l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2017, que considera el manteniment d’aquesta pauta de creixement com un dels grans reptes de futur de l’economia catalana. L’informe es pot consultar  al web del departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

L’any passat, el PIB català va avançar un 3,4%, un punt més que la mitjana de la zona euro (2,4%) i tres dècimes per sobre de l’Estat espanyol (3,1%). Aquest creixement intens s’aconsegueix gràcies a l’aportació positiva de tots els components de la demanda (tant interna com externa) i dels grans sectors productius que integren l’oferta. L’equilibri actual contrasta amb l’època de la crisi, on l’únic motor van ser essencialment les exportacions, i amb el període pre-crisi, caracteritzat per la bombolla immobiliària, l’elevat consum de les llars i l’expansió dels serveis poc qualificats. Els gràfics següents presenten l’evolució mitjana de la pauta de creixement catalana d’ençà el 2001. 

 

Accés a la informació de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2017

 

Accés al Informe Anual de l’ Economia Catalana

 

Accés a la presentació de l’ informe