Brexit preparació: cap a la fí de el període transitori

https://comercio.gob.es/es-es/brexit-comercio/Paginas/Brexit.aspx

https://comercio.gob.es/es-es/brexit-comercio/Paginas/guias-acceso-mercado-reino-unido.aspx 

 

Davant la proximitat de l’1 de gener, volem donar difusió a empreses i operadors, que es puguin veure afectats per la sortida del Regne Unit de la UE, de les principals qüestions que han de tenir en compte.

 

A partir d’l’1 de gener de 2021 (00.00 hores) els intercanvis comercials amb el Regne Unit (excepte Irlanda de Nord) es consideraran exportacions i importacions, cosa que té les següents implicacions, amb independència que s’aconsegueixi o no un acord per a la futura relació entre la UE i el Regne Unit:

 

  • Els enviaments i recepcions de mercaderies a i des del Regne Unit s’hauran de formalitzar en declaracions duaneres.

 

  • Per a la presentació de declaracions cal disposar d’un nombre EORI registrat en un estat membre de la Unió Europea. En el cas d’Espanya es pot obtenir a través de la seu electrònica de l’agència tributària

 

  • La presentació de declaracions es pot efectuar pels propis operadors o utilitzant un representant duaner.

 

  • Alguns tipus de mercaderies estan subjectes a controls per part d’altres organismes diferents de la duana pel que resulta imprescindible informar-se de la tramitació que cal fer davant d’ells abans de dur a terme la importació o exportació. Podeu trobar més informació en aquest enllaç o bé consultar la Carta als el respecte emesa per l’Agència Tributària. També pot consultar les mesures aplicables a cada mercaderia en funció de la seva classificació aranzelària.

 

  • Irlanda de Nord, encara que forma part del territori duaner del Regne Unit, continuarà aplicant normativa de la Unió en matèria de duanes, IVA i IIEE, entre d’altres.

 

Al banner Brexit de la Secretaria d’Estat de Comerç pot trobar informació addicional, així com els enllaços per realitzar les diferents tramitacions i controls de mercaderies corresponents a aquesta Secretaria d’Estat

 

 

https://comercio.gob.es/es-es/brexit-comercio/Paginas/Brexit.aspx

 

 

D’altra banda, per conèixer els requisits que el Regne Unit ha establert per a l’accés al seu mercat, podeu consultar les Guies d’accés a l’mercat del Regne Unit a partir de l’1 de gener 2021 elaborades per l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Londres.

En aquests documents s’expliquen els procediments duaners d’importació en el Regne Unit, així com la introducció de controls fronterers per als béns controlats en tres etapes fins l’1 de juliol de 2021, i els models de despatx previ i emmagatzematge provisional que s’implantaran per les importacions a partir del mes de juliol de 2021. a més, s’adjunten notes informatives sobre temes horitzontals, com l’adaptació de l’marcatge CE, els criteris sobre les regles d’origen, els canvis al portal de licitacions públiques o les implicacions de l’IVA a el comerç electrònic per a vendes B2C.

Aquesta sèrie de documents es completa amb uns manuals específics de productes sotmesos a controls per etapes. Cada manual explica quines són les autoritats competents al Regne Unit per realitzar els controls. En cada fase (gener, abril o juliol de 2021) es descriuen els productes afectats per aquests controls, els procediments telemàtics que s’apliquen en la importació, on es localitzen els controls, un diagrama de flux de l’procés, els passos previs a la importació i a l’arribar a frontera, amb les responsabilitats de l’exportador i importador.

 

 

 

https://comercio.gob.es/es-es/brexit-comercio/Paginas/guias-acceso-mercado-reino-unido.aspx