BREXIT : Fitxes de afectació per temes i sectors elaborades pel MINECO

 

El Regne Unit es convertirà, a partir a les 00:00 hores (CET) del 30 de març de 2019 a un “tercer país”, o el que és el mateix, en un país no membre de la Unió Europea. L’acord de retirada inclou un període transitori fins al 31 de desembre de 2020 durant el qual Regne Unit tindrà els mateixos drets i obligacions que un Estat Membre i per tant tota la legislació comunitària és aplicable al Regne Unit.

 

Els principals elements de l’acord són els drets dels ciutadans europeus que resideixen en regne Unit i els ciutadans britànics, l’equilibri dels compromisos financers fins a final de 2020; un mecanisme de resolució de disputes i una solució legal per evitar una frontera física entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord.

 

Així mateix es va publicar la Declaració política per a la futura relació en la qual s’estableix el compromís de negociar un acord de lliure comerç i marca l’agenda de la relació futura, que haurà de començar a negociar sense més dilació.

 

No obstant això, per al cas que s’arribi a la data de sortida sense que s’hagi aconseguit posar en vigor aquest acord, convé cridar l’atenció als operadors econòmics sobre les repercussions que hauran de tenir en compte.

 

Les referències que trobareu a continuació tracten de donar llum sobre les repercussions d’una eventual sortida del Regne Unit de la Unió Europea en un escenari de “no acord” en els diferents àmbits de les relacions econòmiques i comercials amb el Regne Unit.

 

El passat 7 de Novembre, la Secretaria d’Estat de Comerç i ICEX Espanya Exportació i Inversions, juntament amb la Cambra de Comerç d’Espanya i la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials van organitzar a Madrid la Jornada “L’empresa espanyola davant el Brexit” que pot descarregar-se en el següent vídeo.

 

Vídeo de la Jornada a Madrid del dia 7 de novembre de 2018: L’empresa espanyola davant el Brexit

https://www.icex.es/icex/es/navegacion-principal/que-es-icex/sala-de-prensa/videos/categorias-videos/icex-ofrece/VID2018802258.html 

Durada: 02 hores, 19 minuts, 26 segons

 

El Govern porta temps treballant en uns plans de contingència. Sobre la base de les contribucions dels diferents departaments ministerials, s’ha elaborat l’Informe sobre la planificació de contingència per a la sortida del Regne Unit de la UE sense acord aprovat el 11 de Gener d’enguany. Més informació punxe ací:

 

http://www.lamoncloa.gob.es/consejodeministros/referencias/Paginas/2019/refc20190111.aspx#REINOUNIDO

 

Presentació “Power Point” de la Comissió Europea sobre l’Acord de Retirada:

 

https://ec.europa.eu/commission/publications/eu-uk-withdrawal-agreement-explained.en

 

 

Veure fitxes afectació BREXIT