El Director de Comerç Internacional i Inversió del Consolat Britànic, Paul Clark, informa a les empreses sobre la imminent arribada del Brexit Barcelona, 7 d’octubre de 2020.-

 

La Comissió d’Internacionalització i relacions amb la Unió Europea del Consell General de Cambres de Catalunya, presidida per Ramon Alberich, ha convidat al Sr. Paul Clark, director del Departament de Comerç Internacional i d’Inversió del Consolat Britànic a Barcelona, per parlar sobre la sortida del Regne Unit del mercat únic i la unió duanera de la UE el 31 de desembre de 2020.

Catalunya exporta més de 4.000 milions de béns al Regne Unit a l’any i per Paul Clark i les Cambres de Comerç és de vital importància protegir aquest vincle comercial, que suposa gairebé una quarta part de l’exportació total d’Espanya a aquest país. Ens trobem en un període de transició des que el Regne Unit va sortir de la Unió Europea el passat mes de gener de 2020 i que finalitzarà el proper 31 de desembre 2020, sense cap pròrroga prevista. Per tant, a partir del proper 1 de gener hi haurà noves normes per seguir operant entre ambdós països per als que és important que les empreses estiguin el màxim de preparades.

Actualment s’està negociant un acord de lliure comerç amb la Unió Europea i si s’assoleix serà en la línia de l’acord existent amb Canadà, eliminant els aranzels sobre els productes. També es podria permetre la mobilitat dels treballadors per prestar serveis sense necessitar un permís i s’estan negociant les normes d’origen perquè siguin senzilles, clares i facilitin el comerç. Per altra banda, hi ha dos temes que estan encallant les negociacions i és la preocupació per l’atorgament de subvencions i, per altra banda, en l’àmbit pesquer, el Regne Unit reclama el control sobre les seves aigües i sobre les quotes de pesca.

Independentment del resultat de les negociacions, les empreses s’han de preparar per als canvis i conèixer els requisits fronterers per al moviment de mercaderies entre la UE i el Regne Unit, segons Clark. Hi haurà controls duaners i les empreses hauran de presentar documentació, encara que no hi hagi aranzels. Hauran d’acordar amb els seus importadors qui es responsabilitzarà de les gestions i tindran la necessitat d’adequar els contractes comercials i, especialment, revisar els Incoterms i preparar-se per canvis en el sistema de pagament de l’IVA.

No hi haurà lliure circulació de persones, però per als que ja resideixin en el Regne Unit no hi haurà canvis en aquest sentit. El canvi serà per aquells que s’hi vulguin instal·lar a partir de l’any que ve, que hi haurà un nou sistema de migració similar al que té Austràlia, basat en punts. Per a la regulació de la protecció de dades s’haurà d’estar atents a com s’acaba formalitzant l’acord abans de finals d’any, i estar a punt per prendre les mesures necessàries per poder seguir compartint dades personals amb el Regne Unit d’acord a la legalitat.

Paul Clark va destacar que l’essencial és que les empreses catalanes disposin d’informació actualitzada dels canvis que es produiran en el comerç amb el Regne Unit, a partir del proper any. Amb aquest objectiu, el govern britànic va llançar al setembre una campanya online informativa anomenada “Keep Business Moving” amb la que les empreses poden trobar la informació per seguir fent negocis amb el Regne Unit: www.gov.uk/eubusiness