Acord comercial entre la UE i el Japó

L’Acord d’Associació Econòmica elimina la gran majoria dels 1 000 milions d’euros de drets que paguen cada any les empreses de la UE que exporten al Japó. Un cop que l’Acord s’apliqui plenament, Japó hi haurà eliminat els drets de duana sobre el 97% de les mercaderies importades de la UE. L’Acord també suprimeix diverses barreres no aranzelàries que vénen d’antic, per exemple en incorporar normes internacionals sobre automòbils. També s’enderrocarà alguns obstacles per exportadors clau d’aliments i begudes de la UE a 127 milions de consumidors japonesos, i augmentarà les oportunitats d’exportació en altres sectors. El comerç anual entre la UE i el Japó podria augmentar en gairebé 36 000 milions EUR un cop que l’acord s’apliqui en la seva totalitat.

 

La UE i Japó han acordat establir normes ambicioses en matèria de desenvolupament sostenible i el text inclou per primera vegada un compromís específic amb l’Acord de París sobre el canvi climàtic.

 

Elements clau de l’Acord d’Associació Econòmica

Pel que fa a les exportacions agrícoles de la UE, l’Acord, en particular:

  • eliminarà els drets de duana japonesos que s’apliquen a nombrosos formatges, com el Gouda i el Cheddar (que actualment són del 29,8%), així com a les exportacions de vi (actualment d’una mitjana del 15%);
  • permetrà a la UE incrementar substancialment les seves exportacions de carn de boví al Japó i, pel que fa a la carn de porc, hi haurà un comerç lliure de drets per a la carn transformada i gairebé lliure de drets per a la carn fresca;
  • garantirà la protecció al Japó de més de dos-cents productes agrícoles europeus d’alta qualitat, les anomenades indicacions geogràfiques (IG) i la protecció d’una selecció d’IG japoneses a la UE.

L’acord garanteix també l’obertura de mercats de serveis, en particular els serveis financers, el comerç electrònic, les telecomunicacions i el transport. Així mateix:

  • facilita a les empreses de la Unió l’accés a mercats de contractació pública de cinquanta-quatre grans ciutats japoneses i elimina obstacles a la contractació pública en el sector ferroviari, que té gran importància econòmica a nivell nacional.
  • protegeix sensibilitats específiques a la UE, per exemple en el sector de l’automòbil, amb períodes de transició de fins a set anys abans que s’eliminin els drets de duana.

 

Nota de Premsa de la Comissió Europea sobre l’ Acord U- Japó

 

Fitxes informatives sobre els diferents sectors