Brexit: la Comissió Europea recomana al Consell Europeu (article 50) que aprovi l’acord assolit sobre el protocol revisat sobre Irlanda / Irlanda del Nord i la declaració política revisada

Brussel·les, 17 d’octubre de 2019

 

La Comissió Europea ha recomanat avui al Consell Europeu (article 50) que aprovi l’acord assolit a nivell de negociador sobre l’Acord de Retirada, inclòs un Protocol revisat sobre Irlanda / Irlanda del Nord i que aprovi una Declaració Política revisada sobre el marc de la futura UE. Relació amb el Regne Unit. La Comissió també recomana que el Parlament Europeu doni el seu consentiment per a aquest acord. A continuació, es van produir una sèrie de negociacions intensives entre els últims dies entre la Comissió Europea i els negociadors del Regne Unit.

 

Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, va dir: “Aquest acord és un compromís just entre la UE i el Regne Unit. Es posa de manifest el compromís i la voluntat d’ambdues parts de fer el que sigui millor per als ciutadans de la UE i del Regne Unit. Ara tenim un Protocol recentment acordat que protegeix la pau i l’estabilitat a l’illa d’Irlanda i protegeix plenament el nostre mercat únic. Espero que ara puguem posar-ho en contacte i proporcionar la seguretat que mereixen els nostres ciutadans i empreses. ”

 

Michel Barnier, cap negociador de la Comissió Europea, va dir: “Vam tenir debats difícils durant els darrers dies. Hem aconseguit trobar solucions que respectin plenament la integritat del mercat únic. Vam crear una nova solució legal i operativa per evitar una frontera dura i protegir la pau i l’estabilitat a l’illa d’Irlanda. És una solució que funciona per a la UE, per al Regne Unit i per a persones i empreses d’Irlanda del Nord. ”

 

El Protocol revisat proporciona una solució legalment operativa que evita una frontera dura a l’illa d’Irlanda, protegeix l’economia insular i l’acord del divendres sant (Belfast) en totes les seves dimensions i salvaguarda la integritat del mercat únic. Aquesta solució respon a les circumstàncies úniques a l’illa d’Irlanda amb l’objectiu de protegir la pau i l’estabilitat.

 

Tots els altres elements de l’Acord de retirada es mantenen inalterats, segons l’acord assolit el 14 de novembre de 2018. L’Acord de retirada aporta seguretat jurídica quan la retirada del Regne Unit de la UE va crear incertesa: drets dels ciutadans, liquidació financera, període de transició a almenys fins a finals del 2020, la governança, els protocols a Gibraltar i Xipre, així com diversos problemes de separació.

 

Nota de Premsa de La Comissió Europea sobre l’ Acord BREXIT