2017 , el any en el que viurem perillosament ( segons Risc estimat per Duns & Bradstreet )

 

L’últim Informe de Risc Global elaborat per Dun & Bradstreet mostra un notable increment dels factors de risc per a les empreses a tot el món. Així, el Global Index Impact Score ha empitjorat per tercer trimestre consecutiu, aconseguint un dels seus màxims històrics. Això confirma la impressió de que, a nivell global, les condicions per fer negocis són significativament pitjors que al començament de la crisi financera global de 2007.

L’anàlisi de risc global mesura en una escala d’1 a 100 la magnitud de l’efecte provocat per l’esdeveniment en l’entorn empresarial, així com la probabilitat que aquest esdeveniment es produeixi, representant 0 el menor risc i 100 el major. A continuació s’exposen, de major a menor, els factors que major risc presentaran per a l’economia i el comerç mundials en 2017:

Donald Trump: 42/100 (nivell de risc)

Així és. El principal factor de risc per a l’economia mundial té nom i cognom. La falta de detalls sobre agenda del president electe d’Estats Units està generant una gran incertesa a tot el món. La seva postura sobre acords comercials com el TPP, el TTIP o el NAFTA fan suposar que alguns d’ells seran cancel·lats o renegociats.

Això tindria un impacte summament negatiu per al comerç i les inversions transnacionals, per no esmentar els canvis en l’economia nord-americana i la forma en què aquests afectarien als seus socis comercials. Fins i tot canvis substancials en el tauler geopolític mundial, derivats tant del canvi en l’economia com d’un potencial canvi del rol que EUA juga en l’OTAN. Aquest risc podria dissipar-se en els propers mesos, en el millor dels casos, o confirmar-se al llarg del mandat de “The Donald” durant els propers 4 anys, en el pitjor.

Hard Brexit: 39/100 (nivell de risc)

La decisió dels britànics d’abandonar la UE ha provocat l’altre gran focus d’incertesa política. Ningú dubta que hi haurà ruptura, però els termes en què aquesta es produeixin poden ser molt diferents. L’esperança d’un “soft brexit”, alguna cosa així com una ruptura amistosa en la qual la relació comercial entre el Regne Unit i la UE es mantindria sense molts sobresalts, s’està evaporant per moments.

Les recents declaracions de Theresa May sobre posar el control de la immigració per sobre de la negociació comercial dibuixen un panorama en el qual un “hard brexit” es torna cada vegada més probable. Un escenari com a est implicaria canvis substancials en el panorama empresarial i comercial europeu, amb conseqüències difícils de preveure, i que podrien sentir-se més enllà del territori europeu. En qualsevol cas, no hem d’oblidar que la sortida britànica no es produirà abans de dos anys, a partir de la data d’invocació de l’Article 50.

L’economia xinesa: 30/100 (nivell de risc)

Està augmentant el risc d’impagament de les empreses xineses, la qual cosa provocaria més problemes en el sistema financer, fent necessaris recursos públics i emissions extra de capital. A més, s’ha detectat que les empreses dedicades a activitats com com a siderúrgia, drassanes, panells solars, mineria del carbó o immobiliària, tenen un excés de capacitat.

A aquest llistat es podrien afegir empreses productores d’alumini, vidre i materials de construcció, a més de la bombolla immobiliària que s’està produint en el delta del Yangtsé. En cas que el creixement del PIB real de Xina fos inferior al 5%, afectaria seriosament a les economies d’un bon nombre de mercats emergents.

En aquest context, es podrien produir fugides de capitals que forçarien a la depreciació del yuan per sota de la barrera psicològica dels 7 O$D. Això generaria una onada de venda de divises als mercats asiàtics i altres economies emergents.

Ciber-dependència: 28/100 (nivell de risc)

Que l’economia és cada vegada més depenent de la tecnologia, és alguna cosa ben sabut per tots. Tota nova tecnologia implica transformacions a múltiples nivells (social, econòmic, científic,…), així com noves amenaces. En aquest context, es preveu que els ciberatacs siguin cada vegada més freqüents i afectin cada vegada més a empreses i altres entitats.

Derrota militar del ISIS: 20/100 (nivell de risc)

Els èxits de vegades porten conseqüències no desitjades. L’Estat Islàmic està sent derrotat en múltiples fronts (l’Iraq, Síria, Líbia,…). És previsible que més ràpid que tard es vegi acorralat i intensifiqui l’ús de tàctiques terroristes en detriment de la guerra convencional. Si això es produeix, cal esperar un major nombre d’atacs terroristes tant a Orient Mitjà com a Europa. A més de les òbvies conseqüències humanes, això podria també repercutir negativament en l’entorn empresarial de les zones afectades i els seus socis.

Turbulències a Amèrica Llatina: 20/100 (nivell de risc)

Existeix un descontentament generalitzat en àmplies capes de la població de la majoria de països llatinoamericans a causa de la mala marxa de l’economia en tota la regió. Si aquesta situació persisteix, hi ha un alt risc de protestes i moviments violents que afectin al funcionament normal de les diferents societats, afeblint encara més el ja poc favorable entorn empresarial.

 

Article original : 2017 El año que viviremos peligrosamente