La plataforma d’entitats signants del manifest per la rebaixa de l’IBI a Manresa ha decidit renunciar a demanar una revisió de la ponència cadastral, després de la reunió mantinguda amb la gerència del cadastre el mes de juliol passat, on es va constatar que el 2015 els valors s’hauran apropat notablement al nivell raonable. Això sempre i quan es constitueixi una comissió de treball suggerida pel propi gerent del cadastre amb l’objectiu que l’any 2016 els valors cadastrals s’ajustin efectivament al 50% dels valors reals de mercat. Aquesta comissió ha d’estar constituïda per representants de la plataforma, del cadastre i de l’Ajuntament de Manresa i hauria d’estar operativa el mes de gener del 2015.

Malgrat tot, la plataforma continua insistint en la demanda d’una reducció de la recaptació per IBI del 5% ja l’any 2015. Segons les entitats, aquesta rebaixa del 5% s’hauria d’incloure en l’aprovació inicial dels pressupostos municipals per l’any vinent, prevista per al proper mes d’octubre. Les entitats mantenen la seva posició oberta al diàleg tant amb l’equip de govern com amb els grups de l’oposició i es posen a disposició de tots ells per discutir com caldria enfocar aquesta mesura, quines partides es podrien ajustar i com podria aconseguir-se un pressupost que s’ajusti a la rebaixa sol·licitada. La plataforma també demana que tots els grups deixin de banda l’electoralisme i treballin conjuntament per donar resposta a un problema que afecta a tots els ciutadans.

Un manifest signat per cinquanta entitats

Cinquanta entitats de Manresa d’àmbits molt diversos han unit esforços per demanar a l’Ajuntament de la ciutat que rebaixi l’Impost de Béns Immobles (IBI). Les entitats han denunciat una situació injusta que ha provocat que el consistori manresà hagi doblat la recaptació per IBI respecte l’any 2007, mentre el preu real de l’habitatge ha caigut un 34%, segons dades oficials. En aquest període, l’import mitjà dels rebuts ha augmentat un 38%, castigant amb especial duresa les famílies amb menys recursos.

La situació té el seu origen en una revisió de la ponència cadastral que es va fer l’any 2007 just abans de la punxada de la bombolla immobiliària i que fa que l’IBI es calculi sobre uns valors que estan molt per sobre dels preus reals de mercat. Això afecta no només els rebuts de l’IBI que cada any han de pagar propietaris i llogaters, sinó també a operacions com compravendes o herències.