La responsabilitat de les empreses pels impactes que generen al seu entorn és el que s’entén com a RSE o responsabilitat social empresarial, un element que cada vegada pren més força en la gestió empresarial i que aquest matí ha estat el tema central d’una jornada a la Cambra de Manresa. La plataforma Respon.cat, promoguda per Cambres de Comerç i Generalitat i que agrupa empreses de tamanys i sectors molt diversos compromeses amb el desenvolupament de la RSE, ha presentat les seves línies de treball i s’ha obert a la col·laboració amb les empreses de la comarca.

Daniel Ortiz ha estat la persona que ha parlat en nom de Respon.cat i ha situat la RSE com un dels eixos centrals de la manera de fer empresa al segle XXI. Ortiz ha vinculat l’èxit d’una empresa a la situació del seu entorn, i s’ha preguntat si té sentit l’èxit empresarial en una societat fracassada. Amb l’ajuda de diferents exemples de projectes duts a terme a Catalunya amb l’ajuda de Respon.cat, ha exemplificat la importància dels territoris en el desenvolupament de la RSE, per la forta vinculació entre empreses i societat civil. En aquest sentit, ha afirmat que els territoris socialment responsables són la suma de diferents actors entre els quals les empreses, el sector públic i la ciutadania.

La jornada també ha permès conèixer de prop dos projectes de RSE amb una forta presència al Bages. És el cas de les botiges Moltacte, outlets de moda que donen feina a persones amb malalties mentals. Anna Artazcoz ha estat l’encarregada de parlar d’un projecte que compta amb tres establiments a Manresa i que col·labora estretament amb empreses de la dimensió del grup Inditex. Artazcoz ha afirmat que l’enfocament social és el principal objectiu de l’empresa, tot i que ha destacat que la gestió ha de ser totalment professional i que els proveïdors els han de veure “com una botiga més”.

Pere Rueda ha parlat en nom d’Ampans i ha exposat l’enfocament que té per a la seva empresa la RSE que, d’una banda, atén i dóna feina a persones amb discapacitat, però de l’altra també permet que altres empreses apliquin les seves polítiques de RSE a Ampans. Rueda ha exposat diferents projectes de RSE desenvolupats a Ampans, i que van des del voluntariat que fan les pròpies persones amb discapacitat a escoles de la comarca, fins al suport que ofereixen professionals de la casa a institucions per a la inserció laboral de persones amb discapacitat, o a la col·laboració amb d’altres empreses per a la millora dels espais de treball d’Ampans.