La indústria 4.0 ha centrat la jornada d’aquest matí a la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa en el marc del cicle “L’empresa del demà”, que tindrà continuïtat després de Nadal. La sessió ha comptat amb el responsable de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Generalitat de Catalunya, Joan Miquel Hernández, que ha definit la indústria 4.0 com “una autèntica revolució amb l’aparició de tecnologies que fusionen el món físic amb el virtual fent que la indústria sigui més competitiva!”. La jornada ha fugit dels anuncis apocalíptics, ha transmès un missatge optimista, ha demanat sensibilitzar sobre les oportunitats de la digitalització i sobretot ha reivindicat que cal apostar per la formació per tal que el màxim nombre de persones es formin per a la indústria del futur.

Creació neta d’ocupació

El departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya ha presentat les principals conclusions del treball “L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya”. La Generalitat calcula que el 35% de les persones ocupades a Catalunya tenen una probabilitat alta que la seva feina l’acabin fent màquines a mitjà termini. Malgrat aquest diagnòstic, Joan Miquel Hernández ha anunciat que “es preveu una creació neta d’ocupació de 13.000 persones l’any 2030 a Catalunya perquè els llocs de treball que es perdran quedaran compensats per noves professions i perfils més qualificats i de valor afegit”. Hernández ha explicat que la indústria 4.0 comportarà una major flexibilitat interna i externa, farà més permeables les línies entre els sectors de l’economia (indústria, serveis i sector primari) i obligarà les empreses a fer un esforç per formar els seus professionals en les noves competències que s’exigiran.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Pere Casals, s’ha mostrat convençut de la capacitat del teixit econòmic del territori de convertir en oportunitats el gran repte de la indústria 4.0. “Per fer-ho cal afrontar els canvis, adaptar-s’hi i minimitzar les amenaces”, ha apuntat Casals, que ha reconegut que és important que es divulgui la indústria 4.0 entre les empreses i que sobretot s’aposti per la formació de manera transversal des de tots els agents (empreses, institucions, sindicats i professionals).

Podeu accedir a l’estudi “L’impacte laboral de la indústria 4.0 a Catalunya” clicant en aquest enllaç: http://ow.ly/6au730mXwrF