Més de 4.000 persones del Bages i el Berguedà donen suport al manifest de defensa del futur econòmic i sostenible de la Catalunya Central

 

La recollida de signatures s’ha fet dins d’una jornada lúdica i festiva

 

Persones de tot tipus de sectors econòmics de les comarques del Bages i del Berguedà s’han congregat en una jornada lúdica i festiva, aquest dissabte a la tarda, per defensar els llocs de treball de la mineria de la Catalunya central. En total, més de 4.000 persones preocupades pel futur de la zona (treballadors de les mines, representants d’institucions, empreses, comerços, partits polítics i sindicats) han assistit a les activitats que s’han desenvolupat a la zona del Nou Congost de Manresa amb l’objectiu de signar el manifest en defensa del futur econòmic i sostenible de la Catalunya Central.

 

La lectura del manifest l’ha fet Noor Sidki, una estudiant del grau d’Enginyeria Minera (estudis que s’imparteixen a Manresa), envoltada per una cinquantena de representants socials del Bages i el Berguedà: diputats al Parlament de Catalunya de quasi tots els partits, alcaldes i regidors, màxims representants sindicals, i integrants de col·lectius empresarials i socials de les poblacions de la zona.

 

En aquesta jornada s’han recollit més de 2.500 signatures per demanar que la sentència judicial que dictamina que el dia 30 de juny s’han d’aturar els abocaments de runam salí no posi en perill la font de subsidència d’unes 2.000 famílies, amb treballadors directes i indirectes.

 

Aquest manifest ha estat consensuat entre les entitats que impulsen aquesta activitat (agrupades al Fòrum econòmic de la Catalunya Central) i els comitès d’empresa d’Iberpotash com a representants dels treballadors de les mines i conté tres punts importants:

 

  • RECLAMAR a la Generalitat de Catalunya que ajudi a mantenir el futur i prosperitat de les persones, el territori i l’activitat econòmica, ja que aquestes inversions són un dels instruments per seguir caminant junts com a país.

 

  • DEMANAR el suport a les mesures transitòries que, degudament justificades, han de servir per al tancament ordenat de l’explotació de Sallent. Amb les mesures legals i administratives necessàries, incloent-hi l’ús acotat, provisional i limitat del dipòsit salí del Cogulló i la construcció d’una planta de purificació de sal a Sallent, es poden salvar llocs de treball i ajudar a obtenir la sostenibilitat ambiental buscada per permetre l’acabament de les obres de la rampa de Súria i donar una sortida adequada per a totes les parts implicades.

 

  • CONFIAR en que totes les institucions ajudin a salvar els anhels de futur d’una Catalunya Central, amb l’esperit suficient per ser motor i cor de Catalunya, centrant els esforços en la recerca de solucions transitòries.

 

Conformen aquest Fòrum les entitats i institucions AIJEC, Cambra de Comerç de Manresa, Dones7, Funecma, Gremi de Constructors d’Obres de Manresa i Comarca, Manresa+Comerç, Patronal Metal·lúrgica del Bages, PIMEC Catalunya Central, ProMineria i Rotary Club Manresa-Bages

   

 

MANIFEST DEFENSEM ELS LLOCS DE TREBALL DE LA MINERIA