Més de 2.600 pimes catalanes reben suport de la xarxa EEN de la Comissió Europea a Catalunya per innovar i internacionalitzar-se

 

  • És el balanç del pla operatiu 2015-2016 de la xarxa Enterprise Europe Network a Catalunya, gestionada a Catalunya per ACCIÓ en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell General de Cambres.

 

  • Aquest suport s’ha articulat a través d’assessorament personalitzat, l’organització de missions empresarials i la celebració de Brokerage Events en el marc de fires com el Mobile World Congress.

 

  • La xarxa EEN és una iniciativa creada l’any 2008 cofinançada per la Comissió Europea i formada per més de 600 organismes de promoció econòmica, empresarial i tecnològica de 66 països.

 

Barcelona, 23 de març de 2017.- La xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea ha donat suport a més de 2.600 pimes catalanes en el període 2015-2016 en els seus processos d’innovació i internacionalització. És el balanç del darrer pla operatiu del node de l’EEN a Catalunya, que s’articula a través d’un consorci liderat per ACCIÓ i format per la Cambra de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya. Aquestes institucions posen ara en marxa el nou pla operatiu 2017-2018.

D’una banda, les empreses catalanes han rebut assessorament personalitzat en innovació, transferència tecnologia i internacionalització per guanyar competitivitat i consolidar la seva presència en mercats exteriors. També ho han fet a través de 16 missions empresarials organitzades a Europa i països com Xile, Mèxic, Rússia o Corea del Sud, amb l’objectiu de fer prospecció de mercat, buscar noves oportunitats de negoci i fomentar la transferència de tecnologia.

Una de les activitats més rellevants ha estat la celebració de 70 Brokerage Events en el marc de fires internacionals. Es tracta de reunions bilaterals de 20 minuts, preagendades amb anterioritat, per fomentar que les empreses tanquin projectes de cooperació internacional, des d’acords comercials o de subcontractació fins a joint ventures o projectes d’R+D col·laboratius. En total hi han participat més de 2.500 empreses provinents de 38 països en fires com el Mobile World Congress (MWC), l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) i l’Internet of Things Solutions World Congress.

A banda de les 2.600 empreses catalanes que han rebut el suport de l’EEN, el consorci també ha organitzat entre el 2015 i el 2016 més de 220 actes de sensibilització i formació arreu de Catalunya, que han comptat amb una participació superior als 10.000 assistents.

Durant aquest període 2015/2016 la Cambra de Barcelona ha organitzat  més de 20 jornades d’iniciació al negoci internacional on han participat més de 400 empreses. D’aquestes, s’han desenvolupat més de 100 assessoraments individuals on s’ha validat el seu potencial internacional i s’han definit plans de promoció internacional individual.

Per altra banda també destaquen el més de 1.000 assessoraments avançats que s’ha proporcionat de diferents àmbits relacionats amb la internacionalització, principalment sobre fiscalitat i finances, normativa i documentació o contractació internacional.

La xarxa EEN (Enterprise Europe Network) és una iniciativa cofinançada pel programa COSME de la Comissió Europea creada l’any 2008. Està formada per 600 organismes de promoció econòmica, empresarial i tecnològica de 66 països.

ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 39 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 110 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.

Les Cambres de Comerç tenen encomanades la representació, promoció i defensa dels interessos econòmics generals del comerç, la indústria i la navegació. Els principals àmbits d’activitat de les Cambres de Comerç, són la internacionalització, la formació i l’emprenedoria, així com la informació i assessorament a les empreses. A Catalunya hi ha 13 Cambres de Comerç i el Consell General de Cambres les representa i coordina la seva activitat conjunta. Mitjançant el Consell de Cambres, totes els empreses de Catalunya tenen accés als serveis camerals.

 

En el marc del programa de la Xarxa EEN  (Enterprise Europe Network), el Consell General de Cambres treballa amb el suport directe de les Cambres de Comerç de Girona, Lleida, Manresa, Reus, Sabadell i Terrassa.