Gestionar el consum energètic és clau per a la competitivitat d’una empresa. Aquest és el missatge que s’ha transmès avui, en la tercera edició de la jornada Àmbit Energia que han organitzat la Cambra de Comerç de Manresa i el Consell Comarcal del Bages. Unes 25 persones, majoritàriament d’empreses industrials i de serveis de la comarca, hi han participat per conèixer i posar en comú les diferents eines que tenen a l’abast per millorar l’eficiència energètica.

Una d’aquestes eines són les termografies, que serveixen per mesurar pèrdues de calor o de fred i que han estats presents a la jornada de la mà de l’empresa Apliter, que ha fet una demostració pràctica dels seus usos. Es tracta d’una tècnica cada vegada més extesa que no només serveix per mesurar per on s’escapa l’energia, sinó també per saber quan hi ha un sobreescalfament de les màquines que podria derivar en una avaria.

L’anàlisi exhaustiva de la factura elèctrica és un altre dels factors clau en la millora de l’eficiència. En aquest sentit, a la jornada s’han fet algunes pinzellades de quins aspectes cal tenir en compte a l’hora de controlar els consums energètics. Els assistents a la jornada també han pogut conèixer en què consisteix la ISO 50000, una certificació relativament nova que serveix per acreditar l’eficiència energètica. En aquests moments, encara són poques les empreses de la comarca que la tenen, bàsicament del sector de l’automoció i a petició dels seus proveïdors.

Un altre dels temes que s’han tractat és el de la certificació energètica dels edificis aplicada a les naus industrials. L’acte l’ha tancat el conseller de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages, Xavier Codina.

La jornada Àmbit Energia s’emmarca en el programa Regió Verda, que des del 2012 ofereix serveis de consultoria energètica i propostes de millora a les empreses del territori. El projecte és una col·laboració entre la Cambra de Comerç, el Consell Comarcal, l’Institut Català de l’Energia i el Consell de Cambres de Catalunya.

3ªJornada àmbit energia.Cas Dinamic i Gamo.RMV.211114.V1.1

2014.Jornada.Energia.FacturaElectrica

ISO 5001 sistemexperts