“El Bages no és només el cor de Catalunya. N’és també el motor, per la vitalitat del seu teixit industrial”. Així s’ha expressat aquest matí a la Cambra de Comerç de Manresa la directora general d’Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya, que ha inaugurat el cicle de xerrades “L’empresa del demà” parlant de l’estratègia industrial de Catalunya. Villarroya ha assenyalat la formació com un dels principals punts forts del territori, i ha destacat el paper de la Fundació Lacetània en la formació de perfils professionals per al sector industrial. També ha posat en valor l’esperit emprenedor i la capacitat d’innovació de les empreses del Bages, i el fet de comptar amb institucions com el CTM Centre Tecnològic i la Universitat Politècnica de Catalunya. Tot això, ha dit, ha fet possible “que el Bages sigui avui la comarca que més creix en VAB de tot Catalunya”.

Villarroya ha exposat les accions del govern de la Generalitat per impulsar la indústria a Catalunya i que s’emmarquen en el Pacte Nacional per a la Indústria que l’any passat van subscriure tots els grups polítics amb representació al Parlament. Ha dit que “ens hem d’enfocar cap a la indústria del futur”, que ha definit com “la de les quatre I: innovadora, internacionalitzada, intel·ligent i integradora”. També ha afirmat que una de les principals línies d’actuació en aquest sentit té per objectiu fer que la indústria 4.0 arribi també a les petites i mitjanes empreses.

A l’acte d’avui hi han assistit diferents representants del teixit empresarial del territori, així com tècnics i responsables de les administracions. Després de l’exposició de la directora general, s’han posat sobre la taula alguns dels temes que més preocupen a les empreses locals, amb les infraestructures al capdavant pel que això suposa d’increment de costos logístics. L’aposta per les vocacions tecnològiques i el prestigi de la formació professional ha estat un altre dels temes de debat. Precisament, després de l’acte a la Cambra la directora general d’Indústria ha visitat les instal·lacions del Centre de Formació Pràctica al Palau Firal.

“L’empresa del demà” és un cicle de jornades que s’inscriu dins del projecte Ocupació al Bages Industrial, impulsat per l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona per promoure l’ocupació i la competitivitat de les empreses industrials del territori. El 12 de desembre hi haurà una nova jornada, aquest cop dedicada a l’impacte laboral de la indústria 4.0 i que tindrà com a ponent al responsable de l’Àrea de Desenvolupament de la Generalitat, Miquel Hernández.