La directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya, ha participat aquest matí en una jornada virtual de la Cambra de Comerç de Manresa per presentar el pla de suport a la indústria de l’automoció i la mobilitat que ha elaborat el govern de la Generalitat de Catalunya. A la jornada hi eren presents 12 empreses del Bages del sector de l’automoció, que han demanat una acció ràpida per part del govern per tal d’acompanyar les petites i mitjanes empreses en aquest moment de canvis. El sector de l’automoció suposa un terç de tot el valor afegit brut que es genera a la comarca del Bages.

Villarroya ha explicat que el govern ha elaborat un mapeig exhaustiu del sector i un mapa de riscos davant la transformació que està experimentant el sector de l’automòbil. Fruit d’aquesta tasca i de les converses mantingudes amb tots els agents implicats, s’ha projectat un pla d’ajudes que s’organitza en 4 eixos: informació i noves tecnologies, internacionalització, talent i ocupació i infraestructures.

El sector de l’automoció es troba en un moment de profunds canvis tecnològics que se solapen amb criteris mediambientals i incerteses en la demanda per part del consumidor. El futur d’aquesta indústria vindrà determinat per la producció massiva del vehicle electrificat, que substituïrà progressivament el vehicle de combustió interna. Tot això obliga a actuar de manera molt ràpida, que és precisament el que han demanat a Villarroya les empreses que han participat a la jornada.

Les empreses també han mostrat la seva preocupació per l’oferta formativa existent, que divergeix de les necessitats de l’empresa i dels nous reptes tecnològics. En aquest sentit, s’ha reclamat a l’administració un diàleg constant amb les empreses per dissenyar la formació que més s’adapti a les seves necessitats. Pel que fa a l’impuls del pla de suport, la directora general ha afirmat que compta amb la sintonia del govern central i que aquest comparteix la necessitat de comptar amb un fabricant de bateries elèctriques que estigui ubicat a Catalunya.