Diferents entitats del Bages, liderades per la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures, han signat un manifest demanant a les administracions locals que apostin per impulsar un nou model de mobilitat a la comarca del Bages, basat en els vehicles elèctrics de dues rodes i de baixa velocitat, bicicletes, patinets, etc. Per això, proposen la creació d’una xarxa intermunicipal de carrils bici que permeti que aquests vehicles puguin circular de manera segura i que esdevinguin una alternativa real al cotxe tant en la mobilitat laboral com en l’oci.

El manifest proposa la construcció d’una xarxa de 80 quilòmetres de carril bici, paral·lela a les carreteres principals, que uneixi 10 municipis de la comarca, que són Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Martí de Torruella, Callús, Santpedor, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet i Sant Salvador de Guardiola. El projecte tindria un impacte directe en la mobilitat de les més de 130.000 persones que viuen en aquesta àrea, ja que connectaria aquests municipis i les seves àrees d’activitat econòmica (un total de 68), on hi ha instal·lades més de 3.500 empreses.

Les entitats signants aposten perquè aquestes vies compaginin la mobilitat laboral amb els usos esportius i d’oci, de manera que podrien convertir-se també en un reclam turístic per al territori. Per això, han fet arribar a l’Ajuntament de Manresa i al Consell Comarcal del Bages un croquis amb una proposta de traçat i d’àmbit d’actuació d’aquestes “vies verdes”. L’objectiu és aconseguir que les administracions se sumin a l’impuls del projecte, entomant de manera immediata la seva estratègia d’execució, emmirallant-se en projectes precedents com pot ser el de les “vies blaves”. Per això, demanen que Manresa exerceixi un paper de capitalitat gestionant el projecte i buscant consensos i complicitats amb els municipis que configuren la xarxa d’aquesta àrea central del Bages.

El manifest està signat per totes les entitats que integren la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures, que són la Cambra de Comerç de Manresa, els Col·legis d’Arquitectes de Catalunya, d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, d’Enginyers Industrials de la Catalunya Central, d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, els gremis d’Industries de la Fusta, d’Instal·ladors del Bages i el Berguedà, de constructors d’Obres de Manresa i comarca i l’I·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa; i té el suport dels sindicats Comissions Obreres i UGT, la Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, Pimec Catalunya Central, Eurecat, l’UPC Manresa, l’UVIC-UCC, les associacions d’empresaris dels polígons de Bufalvent, els Dolors, els Trullols i el Pont Nou, la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa, Guimerà Comerç, el Col·legi de Metges, la Fundació Althaia i les associacions GEST, TIC Bages i Meandre.