La Cambra de Comerç de Manresa ha acompanyat sis empreses catalanes que volen obrir mercat a Mèxic. És el tercer any consecutiu que des de la Cambra s’organitza una missió empresarial al país, una acció que permet a les empreses rebre suport especialitzat i viatjar-hi amb una agenda ja programada de contactes amb possibles clients al país. En total, les empreses participants han mantingut més d’una seixantena de trobades al llarg de tota la setmana i la valoració és molt positiva ja que es preveu que d’aquestes reunions en sorgeixin bones oportunitats de negoci.

Les empreses participants han ofert al mercat mexicà solucions vinculades a la cadena de valor industrial, amb productes com matèries primeres químiques, sistemes de seguretat i solucions a mida per al sector del packaging. També hi ha participat una empresa del sector de la salut. El ritme de treball ha estat molt intens i les empreses han compaginat la realització de visites comercials amb la preparació d’ofertes i pressupostos segons les necessitats que els han plantejat els compradors mexicans. En algun cas, ja s’han tancat vendes i acords de col·laboració entre ambdues parts.

Mèxic, un país d’oportunitats per a les empreses catalanes

El panorama industrial de Mèxic ha canviat de manera notable des del 2015, impulsat per una estratègia de relocalització que ha captat l’atenció mundial. La progressiva substitució de la fabricació a Xina per l’apropament a les cadenes de subministrament internacionals dels Estats Units cap a Mèxic va convertir aquesta economia en la segona d’Amèrica Llatina l’any 2023 i el principal soci comercial dels Estats Units.

En un context on les necessitats de proveïment mexicanes estan en constant creixement, les empreses catalanes es troben en una posició preferent per aprofitar les oportunitats que ofereix el Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i Mèxic. La creixent demanda de productes i serveis específics a Mèxic, juntament amb el desig de diversificar les fonts de proveïment davant de les barreres a les exportacions xineses, està incentivant les empreses mexicanes a buscar proveïdors alternatius a Europa. En aquest sentit, l’eliminació d’aranzels facilita encara més aquest intercanvi comercial, fent que les exportacions de les empreses catalanes competeixin en condicions avantatjoses al mercat mexicà.

Més missions comercials aquest any

La Cambra de Manresa té previst fer altres missions comercials aquest any. Les properes seran a Japó i Corea del Sud, el proper mes de juny. De cara al setembre n’hi ha una de programada a Xina, mentre que al novembre se’n faran dues més: una a Brasil i l’altra a Nigèria i Ghana.