L’edició 2023 dels Premis Cambra ja té guanyadors: Ausa rebrà el Premi Internacionalització; Adan Medical Innovation el d’Indústria; Iglesias Moda, La Casa del Bacallà i Grup Llobet, el de Comerç; Casa Mas el d’Urbanisme i Territori i l’Associació d’Empresaris de Bufalvent el Premi Especial. L’acte de lliurament de premis es farà el dia 21 de març al Teatre Conservatori de Manresa i estarà conduït per Quim Masferrer. L’assistència serà lliure, amb inscripció prèvia.

Ausa, Premi Internacionalització
El jurat reconeix en la categoria d’internacionalització l’empresa manresana Ausa, fabricant d’equips compates totterreny, per la seva trajectòria exportadora iniciada l’any 1969 i molt especialment pel recent projecte de fabricació de telescòpics ultracompactes per al mercat dels Estats Units i la incorporació de la nova gamma elèctrica al seu catàleg de productes. Ausa té filials a Madrid, França, el Regne Unit, Alemanya, els Estats Units i la Xina, i és present a 90 països dels 5 continents.

Adan Medical Innovation, Premi Indústria
El premi és un reconeixement a la creació d’Allergobox, una solució innovadora per al control, prevenció i tractament de pacients que pateixen reaccions al·lèrgiques greus. Es tracta d’una caixa autònoma i intel·ligent per a espais públics amb autoinjectors d’adrenalina, que inclou tecnologia patentada que permet controlar l’adrenalina, el seu estat, la seva caducitat i controlar els estocs a nivell general. En cas de reacció, a través d’un symptom checker, diu si hi ha una anafilaxi o no i els passos a seguir, avisa els serveis d’emergències sanitàries i disposa d’una pantalla amb vídeo i veu per saber què fer i com administrar l’adrenalina. A més, tota la informació va a una plataforma central que permet gestionar i visualitzar la situació global per, a llarg termini, poder tenir estudis de prevalença real.

Iglesias Moda, La Casa del Bacallà i Grup Llobet, Premi Comerç
En la categoria de comerç es fa un reconeixement a tres establiments que entre els anys 2022 i 2023 celebren els seus 100 anys de vida: Iglesias Moda, botiga especialitzada en moda i retail; La Casa del Bacallà, establiment dedicat a la venda de pesca salada i menjar cuinat; i Grup Llobet, cadena de supermercats de proximitat. En tots els casos, s’ha volgut posar en valor la trajectòria comercial i l’esforç per adaptar-se a les noves formes i tendències de consum, sense perdre l’essència que caracteritza el comerç de proximitat, el tracte proper amb el client i el servei personalitzat.

Casa Mas, Premi Urbanisme i Territori
Aquest premi fa un reconeixement a Casa Mas, empresa familiar elaboradora de plats frescos precuinats creada fa més de 25 anys a Castellterçol, per la seva aposta de territori amb un projecte industrial de creixement continuat que es va materialitzar el 2022 amb la posada en funcionament d’una nova planta a Sallent que ha suposat passar dels 6.000 m2 de la planta inicial als 30.000 m2 actuals. Aquestes noves instal·lacions, a més, són una aposta per millorar l’eficiència energètica i la reducció de la petjada de carboni per mitjà de la instal·lació de plaques solars a la coberta, que permetran reduir l’emissió de 541 tones de CO2 anuals. Casa Mas produeix més de 30 varietats de productes que arriben a tant a petits com a grans establiments de tot el territori espanyol.

La Comunitat Energètica Manresa Il·lumina, Premi Especial
El Premi Especial d’enguany és per a la comunitat energètica empresarial Manresa Il·lumina, impulsada per l’Associació d’Empresaris de Bufalvent. Una comunitat energètica formada per 31 petites i mitjanes empreses del polígon, amb l’objectiu d’aportar serveis per a la millora de la gestió energètica, ecològica i econòmica dels seus socis. Es tracta d’una de les iniciatives pioneres a Catalunya i a l’estat dins el món empresarial per la seva envergadura i potencial.