“Les dades són la matèria primera de la quarta revolució industrial”. Ho ha afirmat Pau Feliu, director tecnològic de Maccion, a la jornada que ha tingut lloc aquest matí a la Cambra de Comerç de Manresa dins del cicle “L’empresa del demà”, inclòs al projecte Ocupació al Bages Industrial. La sessió s’ha centrat en donar a conèixer el potencial de les dades per al sector industrial però també els riscos que comporta la seva gestió i control en l’àmbit de la ciberseguretat.

Jordi Palmiola, responsable d’Indústria 4.0 d’Eurecat, ha explicat què és el big data i per què l’anàlisi de dades és important per a la indústria. Entre les seves aplicacions, hi ha per exemple la possibilitat de predir comandes futures o organitzar els torns de treball d’una planta de producció. Pau Feliu, director tecnològic de Maccion, ha afirmat que “la transformació digital comporta moltes inversions i moltes incerteses”, i ha emplaçat a les petites i mitjanes empreses a trobar fórmules de col·laboració per aconseguir que aquest procés sigui rendible. Juan Caubet, director de la Unitat IT Security d’Eurecat, ha parlat dels riscos de seguretat associats a la gestió d’un gran volum de dades. Caubet ha alertat a les empreses de la importància de protegir-se i de tenir en compte la ciberseguretat dins de l’estratègia de l’empresa.

Durant la sessió d’avui s’ha posat de manifest que l’analítica de dades és un dels camps de la indústria 4.0 que més pes té en l’estratègia de digitalització de les indústries. Les seves possibilitats abracen des d’un simple informe sobre el que està passant a la planta fins a un algoritme avançat d’intel·ligència artificial que en temps real és capaç de reaccionar davant d’imprevistos que tenen lloc a la línia de producció. Tot això és possible gràcies a Internet, que permet connectar no només els diferents elements de la fàbrica, sinó tota la cadena de valor, des dels proveïdors fins als clients finals i fins i tot els propis productes fabricats, sense importar la seva ubicació geogràfica.