Les empreses del Bages han conegut avui de primera mà el nou projecte universitari de la Catalunya Central, fruit de la federació de la Fundació Universitària del Bages i la Fundació Universitària Balmes (titular de la Universitat de Vic). Dos dels seus responsables, Valentí Martínez, director general de la FUB, i Josep Terradellas, secretari de la Fundació Universitària Balmes, han explicat les claus del procés que ha donat lloc a la creació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (Uvic-UCC). Un procés que ha donat resposta a la voluntat d’ambdues institucions de guanyar dimensió i abast territorial i que suposa per a la Fundació Universitària del Bages disposar d’una major autonomia i flexibilitat respecte la que tindria si continuava com a centre adscrit a la UAB.

L’aposta per la internacionalització i la recerca són alguns dels principals objectius de la nova entitat que mantindrà la independència dels dos respectius patronats i, per tant, l’autonomia en la gestió dels propis recursos. Martínez ha insistit en què “no estem parlant d’un procés de fusió ni d’absorció, sinó d’un procés federatiu on cada centre manté la independència”. Un dels principals projectes en què s’està treballant és la creació d’una facultat de Medicina que, segons ha explicat Terradellas, vol donar resposta a la mancança de professionals que es preveu que hi hagi a partir de l’any 2025.

El president de la Cambra, Pere Casals, ha destacat la importància del projecte per a la comarca del Bages i per al conjunt de la Catalunya Central, en el que és un apropament entre Manresa i Vic que no hauria estat possible sense unes bones infraestructures. Terradellas ha expressat la voluntat que la “Uvic-UCC sigui un element vertebrador de la Catalunya Central i Septentrional”, mentre que Martínez ha remarcat que “amb aquest projecte s’apropen per primera vegada dues ciutats que sempre han viscut d’esquena”.