El director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat, Pere Palacín, ha plantejat aquest matí a la Cambra com seria un sistema energètic català independent, en el marc d’una conferència en què ha parlat de l’actualitat i el futur del model energètic a Catalunya. Palacín ha afirmat que una Catalunya independent no només tindria un sistema energètic viable sinó que seria millor que el que té actualment. Ha assegurat que al país hi ha suficients centrals elèctriques per cobrir la demanda i que la situació geogràfica de Catalunya afavoreix les interconnexions en el cas de que sigui necessari.
Segons el director general, en un model energètic independent Catalunya tindria més recursos per dedicar a les energies renovables ja que no hauria de pagar la part de primes que paga actualment i que no retornen a Catalunya. Palacín ha quantificat en 870 milions d’euros la quantitat que l’any 2012 va sortir de Catalunya en aquest concepte i que no va tornar.

Pere Palacín s’ha mostrat molt crític amb la reforma energètica impulsada pel govern central, de la qual ha dit que “no és una veritable reforma, sinó que només té l’objectiu de resoldre el dèficit tarifari”. Ha assenyalat la poca participació del govern de la Generalitat en la nova normativa, la invasió de competències autonòmiques, la no aposta per polítiques d’estalvi i eficiència energètica, la penalització de l’autoconsum i les retallades en els ajuts per a la competitivitat de la indústria com els principals punts febles de la nova regulació.

Pel que fa a la comarca del Bages, el director general ha assegurat que les infraestructures energètiques estan preparades per afrontar els projectes de creixement industrial previstos a 8 anys vista. Per més enllà, les propostes fetes des de la Generalitat estan en aquests moments supeditades al vist-i-plau per part del govern central.

Palacín ha ofert una visió general del panorama energètic català, espanyol i mundial, i ha fet èmfasi en les preocupants perspectives de futur, tenint en compte que es preveu un important creixement del consum energètic per part dels països de fora de l’OCDE, que avui són minoritaris i que, a més, no estan treballant per implantar polítiques d’estalvi i eficiència. Això, juntament amb l’increment del cost de l’energia a Europa, pot generar problemes de competitivitat en el sector industrial.

A l’acte d’avui hi han assistit una cinquantena de persones de l’àmbit de l’empresa, tècnics i especialistes i membres de l’administració, que un cop finalitzada l’exposició han pogut mantenir un diàleg amb el director general per fer-li arribar les seves inquietuds.