El director general de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens, ha fet aquest matí una ferma defensa del model català de comerç i de la potestat de Catalunya per definir i regular la seva estructura comercial davant de les amenaces del govern de l’estat. Recasens, que ha participat en un esmorzar empresarial organitzat per la Cambra de Comerç de Manresa, ha qualificat la llei de garantia d’unitat comercial com “la LOAPA econòmica feta 30 anys després”. D’aquesta llei, ha dit que envaeix competències en àmbits molt diversos i permet l’aparició de paradisos administratius dins de l’estat, ja que operadors amb implantació a diferents territoris poden escollir la legislació que els és més favorable.

Recasens ha afirmat que el govern de la Generalitat no té la intenció de revisar cap normativa per més que Madrid ho demani, ja que les lleis catalanes actuals tenen com a marc de referència l’Estatut d’Autonomia, una llei orgànica de l’estat espanyol. A més, ha assegurat que la regulació catalana en matèria de comerç s’ajusta plenament a la normativa europea. Malgrat tot, ha deixat la porta oberta a introduir millores consensuades a la llei catalana després de les intervencions d’alguns alcaldes de municipis petits que han expressat el seu malestar pels problemes que tenen perquè grans superfícies puguin instal•lar-se al seu terme municipal.

El director general de Comerç ha vinculat el conflicte legal entre govern català i estatal amb el procés sobiranista que viu Catalunya. Ha expressat la voluntat del govern de la Generalitat de treballar en una nova llei de comerç que esdevingui una estructura d’estat i ha volgut convèncer als comerciants de la transcendència del procés ja que “si ens ajustem a l’estat autonòmic tal i com ha estat aquests darrers 30 anys anem cap a una clara situació d’involució”. I ha assenyalat que “com a país tenim dret de definir el nostre propi model de comerç i fins i tot tenim dret a equivocar-nos”.

Perspectives positives
A petició del president de la Cambra, Pere Casals, el director general ha exposat el seu punt de vista sobre les perspectives econòmiques per als propers mesos. Ha assegurat que els indicadors de creació de llocs de treball comencen a ser favorables i que per primera vegada s’observa un lleugeríssim increment de la demanda interna. Recasens ha dit que això podria tenir el valor d’un canvi de tendència tot i que “quan sortim del túnel no hi trobarem el mateix que quan hi vàrem entrar”. Ha conclòs la seva exposició dient que “si tenim un país millor, la demanda interna també anirà millor”.