“El sector industrial ha fet bastant bé els deures en eficiència energètica, però li queda el camí d’incorporar les renovables”. Ho ha afirmat aquest matí a la Cambra de Comerç de Manresa Manel Torrent, director de l’Institut Català de l’Energia, que ha participat en una jornada amb una vintena d’empresaris i representants de les administracions del territori en la qual ha parlat de la transició energètica a la indústria. Torrent ha fet una anàlisi de la situació energètica del país i ha explicat les estratègies del govern català per tal d’aconseguir que l’any 2050 tota l’energia que es consumeixi al país procedeixi de fonts renovables.

Torrent ha vinculat la transició energètica al sector industrial amb la competitivitat: “si som més eficients, serem més competitius”. En aquest sentit, ha apostat per la incorporació de l’energia fotovoltaica i la biomassa i per l’ús de motors d’hidrogen en els camions. El director de l’ICAEN ha dit que les renovables permeten assegurar el subministrament, el preu i la qualitat de l’energia, tres elements determinants en la competitivitat de la indústria.

Sobre el decret de mesures urgents per fer front a l’emergència climàtica aprovat a finals de novembre, ha dit que vol afavorir l’autoconsum i eliminar els obstacles administratius a les renovables, tant per a particulars com per a empreses. Torrent ha dit que “és un decret pioner a l’Estat”. També ha explicat les diferents línies d’ajuts econòmics per a projectes de transformació energètica a la indústria.

En el col·loqui final s’han posat sobre la taula diferents temes, com el paper de les associacions de polígons industrials, l’economia circular, els punts de càrrega per a vehicles elèctrics o les noves oportunitats de negoci vinculades a la transició energètica. Torrent ha apel·lat al treball conjunt entre Administració, ciutadans i empreses a l’hora de promoure un canvi de model energètic que doni resposta a l’actual situació d’emergència climàtica.

 

Cap a Transició Energètica