La xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea ha donat suport a més d’un centenar d’empreses del Bages en el període 2015-2016 en els seus processos d’innovació i internacionalització. Aquest és el balanç del darrer pla operatiu del node de l’EEN a Catalunya, que s’articula a través d’un consorci liderat per ACCIÓ i el Consell de Cambres i que al territori gestiona la Cambra de Comerç de Manresa. A tot Catalunya, s’han beneficiat d’aquesta xarxa prop de 2.600 pimes.

D’una banda, les empreses han rebut assessorament personalitzat en innovació, transferència tecnològica i internacionalització per guanyar competitivitat i consolidar la seva presència en mercats exteriors. També ho han fet a través de 16 missions empresarials organitzades a Europa i països com Xile, Mèxic, Rússia o Corea del Sud, amb l’objectiu de fer prospecció de mercat, buscar noves oportunitats de negoci i fomentar la transferència de tecnologia.

Durant aquest període 2015/2016 la Cambra de Manresa ha organitzat 3 jornades informatives sobre programes i ajuts europeus per a la promoció de l’R+D+i, majoritàriament en el marc del programa Horizon 2020 de la Unió Europea. La Cambra també ha resolt 102 consultes d’empreses sobre temes internacionals i ha col·laborat en l’organització dels Brokerage Events en fires com Alimentaria o el Mobile World Congress. Els Brokerage Events són trobades d’empreses catalanes amb empreses europees per fomentar projectes de cooperació internacional, des d’acords comercials o de subcontractació fins a joint ventures o projectes d’R+D col·laboratius. En total han participat en aquestes trobades més de 2.500 empreses provinents de 38 països.