Sis projectes de negoci d’estudiants de formació professional del Bages rebran acompanyament professional per convertir-los en empreses reals. El congrés Talent+Empresa, que avui ha celebrat la seva jornada final, ha complert el seu objectiu d’apropar el talent dels joves de la comarca a les empreses del territori, que en aquesta segona edició s’han implicat més que mai per tal que les idees de negoci dels alumnes d’FP puguin ser traslladades a la vida real.

El jurat, format representants d’algunes de les principals empreses del Bages, ha seleccionat els següents projectes:

Cicles formatius de grau mitjà:

  • Sweet-pop. De Sandra Carrasco (Escola Joviat). Es tracta d’una cullera que porta el sucre incorporat en forma de caramel, de manera que es pot dissoldre en begudes calentes com ara el cafè. A més, s’hi poden afegir diferents aromes com la vainilla. Està pensada bàsicament per a begudes per emportar.
  • Microcaravana. D’Adrià Buzón, Miquel Coca i Àlex Garcia (Institut Guillem Catà). És un projecte de microcaravana desmuntable i de fàcil muntatge per a l’usuari, fàcil de transportar i econòmica.
  • Malécom. De Maria Fatima Malé (Escola Joviat). Projecte de servei de repartiment de la compra a domicili en zones rurals, que té com a destinatàries persones que viuen al món rural i que tenen dificultats per desplaçar-se.

Cicles formatius de grau superior:

  • Naturvac. De Meritxell Sorolla i Oriol Aunós (Institut Guillem Catà). És un projecte de serveis sòcioculturals i dinamització econòmica per al municipi de Vacarisses.
  • Natvrema. De Joan Pujades i Aram González (Institut Lacetània). Projecte de creació d’un accelerador per a la producció de biogàs a partir de l’escalfament de bacteris i d’un barrejador. Està pensat per fer més sostenible la producció d’energia a granges i explotacions rurals.
  • Recupera’t. D’Eric Fortuny, Noel Lorenzo i Víctor Raluy (IES Quercus). Es tracta d’un servei de recuperació esportiva i altres pensat inicialment per a la ciutat de Vic però que podria exportar-se a d’altres ciutats catalanes.

El premi per a cada projecte seleccionat és de 200 €, gentilesa de CaixaBank, més 2.500 € en concepte de beca d’estudis a la Fundació Universitària del Bages. A més, tots ells rebran suport professional per desenvolupar el pla de negoci, establir contactes amb possibles socis i qualsevol altra acció que sigui necessària per convertir-se en empreses reals. Com a novetat d’enguany, podran disposar d’una borsa de 2.500 € per a les despeses que puguin derivar-se de tot aquest procés com pot ser el registre de la propietat industrial, la constitució del negoci, etc. Aquesta borsa és possible gràcies a les aportacions de les empreses ICL Iberia i Taelus.

L’acte d’avui l’ha obert el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del departament d’Ensenyament, Antoni Massegú, ha situat la promoció de l’emprenedoria i del talent com a un dels principals objectius de l’actual sistema educatiu i ha apel·lat els estudiants a tenir una actitud positiva davant dels reptes. En nom de les empreses col·laboradores ha parlat José Antonio Martínez, chairman de ICL Europe i president de ICL Iberia, que ha parlat de la formació, la innovació, el talent i l’actitud com a valors que mouen la societat. Ha animat els joves a no desanimar-se si les coses no surten a la primera, recordant els seus inicis a Iberpotash havent de redreçar una situació molt complicada a l’empresa.

Pere Casals, president de la Cambra de Comerç de Manresa, una de les entitats impulsores de Talent+Empresa, ha donat valor al fet que aquest no és un concurs d’idees convencional, sinó un concurs de negocis que siguin viables i puguin crear riquesa al territori. Ha tancat l’acte Manel Jovells, director de la Fundació Althaia, que ha destacat el paper d’Althaia com a principal empresa del territori i la seva vocació en docència i recerca com a motius que l’han portat a implicar-se en una iniciativa com Talent+Empresa.