El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest divendres l’escultura commemorativa del Centenari de la Cambra que s’ha instal·lat a la plaça de la Ciència de Manresa, just a l’entrada del Parc Central. L’obra de Josep Barés homenatja a totes les empreses del Bages amb la representació de l’ala de Mercuri, déu del comerç, que vol simbolitzar el dinamisme del teixit empresarial de la comarca. Es tracta d’una escultura de grans dimensions, de 12 metres d’alçada per 3 d’amplada i un pes de gairebé 5 tones, feta en acer corten. La mecanització de la peça ha anat a càrrec de l’empresa Oliva Torras i el projecte tècnic ha estat obra de l’enginyeria Ofi-7.

A l’acte inaugural el president de la Generalitat ha descobert la placa col·locada al peu de l’escultura i en la qual hi són representades les 72 empreses que han fet possible que l’obra formi part avui del paisatge d’un espai de la ciutat emblemàtic pel seu caire econòmic. Les empreses van patrocinar els actes de celebració del Centenari de la Cambra l’any 2006, quan es va impulsar la creació de l’escultura i la Cambra va adquirir el compromís de donar-la a la ciutat.

L’acte ha comptat amb l’assistència dels membres de la comissió organitzadora del Centenari, presidida per l’empresari Josep Pujol; del l’autor de l’escultura, Josep Barés; i d’autoritats i representants del teixit empresarial de la comarca. En el torn de parlaments, el president de la Cambra, Pere Casals, ha volgut agrair la implicació de totes les persones, empreses i institucions que han fet possible la instal·lació de l’escultura. El president Mas, per la seva banda, ha destacat la capacitat d’entesa entre tots els agents implicats en aquest projecte i el fet que empreses industrials de primera línia mundial estan anunciant inversions a Catalunya. L’alcalde de Manresa, per la seva banda, ha agraït a la Cambra la donació de l’escultura.

Amb la inauguració d’avui ha culminat un projecte iniciat fa una dècada, quan la Cambra va encarregar a Josep Barés una escultura commemorativa del seu Centenari. La proposta de l’artista va ser l’obra “Ala de Mercuri”, de la que se’n va fer una producció limitada de peces en bronze de petit format que es van lliurar a diferents personalitats que van participar als actes del Centenari. La reproducció de la maqueta original de Josep Barés va suposar un pas endavant en la col·laboració de dos àmbits tan diferents com l’art i la indústria, ja que l’escultura va digitalitzar-se en tres dimensions utilitzant les tecnologies més avançades i es va mecanitzar al Centre de Formació Pràctica, referent per a la indústria de la comarca.